Petak, 1 ožujka, 2024

Val nezadovoljstva u Njemačkoj: Štrajkovi na sve strane, avioni prizemljeni

Preporučeno

Najprije strojovođe, prijevoznici i poljoprivrednici, sada zaposleni u zračnoj sigurnosti, javnom prijevozu, pa čak i liječnici: Njemačku je pogodio val štrajkova.

Zbog planiranog štrajka upozorenja snaga sigurnosti zrakoplovstva više od 1.100 letova otkazano je ili će moći poletjeti samo s odgodom. Pogođeno je oko 200.000 putnika, objavilo je u srijedu udruženje zračnih luka ADV.

Naime, Verdi je pozvao djelatnike privatnih zaštitarskih usluga na cjelodnevni štrajk upozorenja u jedanaest većih zračnih luka.

Direktor ADV-a Ralph Beisel oštro je kritizirao pristup: “Zračne luke nisu strana u kolektivnim pregovorima u ovom sporu, već ponovno postaju mjesto sukoba interesa.” Putnici trebaju pouzdanost, rekao je Beisel za njemačke medije.

“U Njemačkoj gotovo svaki dan doživljavamo najave štrajka na štetu mobilnosti i gospodarstva. Ovo se mora zaustaviti”, dodao je.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Autobusi i vlakovi u petak će biti u zastoju

Svakome tko se u svakodnevnom životu oslanja na autobuse i vlakove trenutno je teško. Višednevni štrajk strojovođa GDL prekinut je tek u ponedjeljak.

Za petak su u gotovo svim saveznim zemljama najavljeni cjelodnevni štrajkovi upozorenja u lokalnom javnom prijevozu.

Bavarska je isključena iz štrajka, jer tamo trenutno nema pregovora. U Berlinu bi štrajk također trebao biti ograničen na jutarnje sate, pišu njemački mediji.

Pozadina su paralelni kolektivni pregovori u javnom prijevozu u gotovo svim saveznim zemljama.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Prve runde pregovora su posvuda završile, ali rezultata nema. Došlo je, dakle, vrijeme za veći pritisak na poslodavce, rečeno je iz Sindikata Verdi.

Činjenica je: putnici će se u petak suočiti s ograničenjima, posebno u vrijeme prometne špice. Prema informacijama iz Verdija, štrajkom je pogođeno više od 130 komunalnih poduzeća u oko 80 gradova i oko 40 okruga, kao i ukupno 90.000 zaposlenika.

Sveučilišne bolnice diljem Njemačke stupile su u štrajk

Ovaj tjedan već su uvedena ograničenja u sveučilišnim bolnicama diljem Njemačke zbog štrajka upozorenja liječnika.

Prema informacijama iz Marburger Bunda, pojedini su se pacijenti u utorak morali pripremiti na duža čekanja, a odgođene su i operacije koje nisu nužne.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Sindikat je rekao kako će hitni slučajevi dobiti pomoć.

Marburger Bund je pozvao više od 20.000 liječnika u 23 državne sveučilišne bolnice diljem zemlje na štrajk. Traže 12,5 posto više plaće za liječnike i poboljšanje uvjeta rada.

Prema podacima sindikata, osnovna plaća liječnika u sveučilišnim bolnicama je oko 200 do 600 eura niža nego u općinskim bolnicama s duljim radnim vremenom, pišu njemački mediji. Do sada u tri runde pregovora nije postignut dogovor, piše fenix-magazin.de.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas