Srijeda, 28 veljače, 2024

Varhelyi: Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje

Autor:N1

Preporučeno

Ako se nastavi ovakva predanost, on smatra da će Europska unija biti spremna otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom, onda kada se ispune svi kriteriji. Sastanak je, kako je rekao Várhelyi, potvrdio da su sve razine vlasti u BiH predane ovim prioritetima.

Sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini danas je iz Bruxellesa poslana jasna poruka i opredjeljenje da europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Brojana Krišto, nakon drugog političkog foruma na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine koji je danas održan u Bruxellesu, rekla je da su politički lideri iz BiH iskazali svoje opredijeljene da nastave što snažnije na reformskom putu, a kako bi postigli napredak za sve građane Bosne i Hercegovine.

Povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi dodao je da Europska unija vidi predanost i pozitivne pomake kada su u pitanju neophodne i dugo očekivane reforme u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Smatra da je dodjeljivanje kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini bila ispravna odluka, jer su pokazani rezultati i razvoj kakav do sad nije viđen u našoj zemlji.

“Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje, a na tome vidljivo radi Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto. Vidimo veliki napredak u reformama, nove vlade uspostavljene su na svim razinama, brzo se usvajaju proračuni, a sve političke stranke prepoznale su europske integracije kao prioritet“, rekao je on.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

Također je istaknuo značajan napredak u usvajanju reformskih zakona, kao i političkih strategija.

“Stvorene su političke strategije koje su sastavni dio europskog puta. Spomenuo bih borbu protiv pranja novca, akcijske planove za migracije i borbu protiv terorizma ili provedbu nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Mislim da ovim razvojem događaja vidimo veliku promjenu u pristupu, veliku promjenu u radu svih institucija i funkcioniranju institucija u cijeloj zemlji”, pojasnio je Várhelyi.

Ako se nastavi ovakva predanost, on smatra da će Europska unija biti spremna otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom, onda kada se ispune svi kriteriji. Sastanak je, kako je rekao Várhelyi, potvrdio da su sve razine vlasti u BiH predane ovim prioritetima.

Upravo se čita:  Nešić oduševljen dolaskom Sticza na mjesto komandanta EUFOR-a

Na kraju je rekao da će Europska komisija izvijestiti Vijeće ministara BiH o napretku u ožujku 2024. godine, naglasivši da su ovo odlične vijesti za BiH, kao i za Europsku uniju, jer je vidljivo da se rad nastavlja i da je predanost ovim prioritetima snažnija nego ikada, prenosi N1.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas