Petak, 24 svibnja, 2024

Varhelyi: Želimo ubrzati proces proširenja, tražit ćemo dodatnih 6 milijardi eura za podršku reformama na Zapadnom Balkanu

Preporučeno

Odgovarajući na pitanja novinara, Ursula vone Der Leyen je rekla da su BiH širom otvorena vrata, ali da vlasti moraju ispuniti uvjete koji su ranije navedeni. Pozdravila je napredak koji je do sada ostvaren.

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi kazao je kako su dobili signal od Evropskog vijeća da žele ubrzati proces proširenja EU. Naglasio je kako je na terenu vidljiv jasan napredak, ali da ima još posla kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana. Najavio je da će biti zatraženo dodatnih šest milijardi eura pomoći zemljama Zapadnog Balkana u procesu reformi koje traži EU.

“Trebamo govoriti o tome na koji način ubrzati integraciju naših gospodarstava, društva i država, mislim nas i naših partnera na Zapadnom Balkanu. To donosi stvarne prednosti za obje strane. Treba im dati prednosti članstva i prije nego što do njega stvarno dođe. Ovaj plan ima za cilj četiri aspketa da integriramo one partnere sa Zapadnog Balkana koji to žele da uđu u tu integraciju što prije imajući u vidu sve obaveze koje proizilaze iz naših propisa i pravila. Spremni smo pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo. Zauzvrat tražimo da se time doprinese stabilnosti regije i prosperitetu. Onog časa kada integriraju ove naše četiri slobode na isti način moraju postupati prema drugim partnerima na Zapadnom Balkanu. Drug ključni stub je pomoći im da ubrzaju proces reformi jer integriranje zemlje u naše četiri slobode ide u korist zemalja Z. Balkana. Treće mora se uskladiti s našim socijalnim sustavima i tržištima. Ne mogu, naravno, sami na tom putu zatvoriti tu nejednakost. Zato ćemo biti spremni da ubrzamo taj zajednički rad i Vijeću predlažemo da povećamo našu finansijsku potporu u korist tog plana reforimi s dodatnih 6 milijardi eura potpore. To znači da će ukupna pomoć koju im dajemo biti na razini one pomoći koje dajemo na putu kohezije. To bi značilo da ćemo trebati povećati njihov BDP za trećinu iz naših doprinosa, regionalnog tržišta i tu trebamo dati veliki poticaj toj regiji, poticaj koji je potreban njima i nama. “, naveo je Varhelyi.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

Odgovarajući na pitanja novinara, Ursula vone Der Leyen je rekla da su BiH širom otvorena vrata, ali da vlasti moraju ispuniti uvjete koji su ranije navedeni. Pozdravila je napredak koji je do sada ostvaren.

Predloženo je da se otvore pregovori s Ukrajinom i Moldavijom.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas