Utorak, 18 lipnja, 2024

Vasković ‘razotkrio‘ Dodika: Ovo je razlog zbog kojeg se danima nije pojavio u javnosti

Preporučeno

Cijeli plan Dodikove odbrane mogao bi se sažeti u tri riječi - Prolongiranje, Lobiranje, Nepriznavanje Suda BiH, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković.

Milorad Dodik se već nekoliko dana nije pojavio u javnosti niti saopštio da li će otići u Sud BiH 16.oktobra da se izjasni o krivici po optužnici za nesprovođnje odluka visokog predstavnika.

Njegov “strateški” tim intenzivno radi na planu kako početak suđenja odgoditi, najmanje, do Nove godine 2024.

Cijeli plan Dodikove odbrane mogao bi se sažeti u tri riječi – Prolongiranje, Lobiranje, Nepriznavanje Suda BiH, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković.

“Prolongiranje podrazumijeva, za početak, nepojavljivanje pred Sudom BiH, 16.10. o.g. zbog “bolesti”. U ovom trenutku najbliža im je korona, za šta će Dodik bez problema dobiti medicinsku dokumentaciju.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

U prolongiranje spadaju i putovanja u inostranstvo (ranije preuzete obaveze), te šta god može da se iskoristi kako bi se izbjeglo njegovo pojavljivanje pred Sudom i izjašnjenje o krivici.

Lobiranje podrazumijeva “omekšavanje” sudije koji dobije slučaj.

Za “omekšavanje” su već pripremljena sredstva.

Uspješno “omekšavanje” jest jednako oslobađajuća presuda.

Ročište za izjašnjenje o krivici zakazala je sudinica za prethodno saslušanje Jasmina Ćosić-Dedović, koja je i potvrdila optužnicu.

Nakon izjašnjenja o krivici prestaje posao Ćosić-Dedović, a CMS sistem bira sudiju-pojedinca koji će suditi u ovom predmetu.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

Dodik neće saznati ime sudije dok se ne izjasni o krivici.

Nepriznavanje Suda BiH je posljednja varijanta koju Dodik teško da će iskoristiti na početku suđenja, jer takav postupak za sobom povlači raspisivanje potjernice i privođenje.

Ovu “akciju” Dodik uvijek može pokrenuti – i u pola procesa, jer je epilog isti, kao da je pokrene i na početku procesa.

Biće veoma interesantno vidjeti da li će se Dodik pojaviti 16.10. u Sudu BiH, a bliži sam tome da neće nego da hoće.

Upravo se čita:  Policije Srbije i bh. entiteta RS-a danas potpisuju memorandum o saradnji: Srbija će stacionirati i jedan helikopter u Trebinju

Bilo bi, zaista, odlično da nas Dodik sve iznenadi i pokaže kako poštuje institucije BiH tako što će se odazvati pozivu i neće primijeniti nijednu od navedenih varijanti.

Naročito bi bio sretan Nenad Stevandić koji se već “začešljava” da zamijeni Dodika u Palati, jer bi, hipotetički, ukoliko Dodik bude bio presuđen i sudskom odlukom onemogućen da obavlja poziciju na koju je došao krađom izbora, Stevandić, kao predsjednik Narodne skupštine RS, preuzeo njegovu funkciju do novih izbora”, napisao je Vasković.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas