Nedjelja, 25 veljače, 2024

Važna poruka profesora Zubića nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio BiH

Preporučeno

Zubić je kazao da nema mjesta za paniku i da će svaki naredni potres biti slabiji.

Snažan zemljotres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu uznemirio je i uplašio građane. Više o potresu i njegovim karakteristikama na svom je Facebook profilu objavio poznati profesor Geografije Vedran Zubić.

Zubić je kazao da nema mjesta za paniku i da će svaki naredni potres biti slabiji.

“Prije pola sata, u 21:43, desio se trus magnitude 4.7 po Rihteru u blizini Zenice. To je 10 km sjeverno od tog grada u zoni Željeznog polja. Trenutno nemamo informacija o žrtvama ili šteti. Pretpostavljamo da će neki objekti biti devastirani. Trus je na dubini od 8 km što znači da je hipocentar veoma plitak.” pojasnio je Zubić.

Upravo se čita:  Tim UKC RS pregledao ratnog zločinca Ratka Mladića: “Uzima veliki broj lijekova, postoji veliki rizik za novi moždani udar”

Zubić je upozorio da se u zoni epicentra mora i dalje biti na oprezu.

“Ovaj trus je u regiji dva rasjeda koji se isprepliću na dodiru zone serpentina i zone fliša. Radi se o različitim tektonskim i reljefnim oblicima, ali su i geologija i petrološki sastav iznimno različiti. Serpentini su dobili naziv po magmatima boje zmije (serpens), a fliš je sedimentna stijena. Prvi rasjed ide od sjeverozapadne Bosne preko Banjaluke, Zenice sve do Bratunca (tu “napušta” BiH), a drugi prati tok rijeke Bosne pa ga možete pratiti od rova Save preko regije Doboja na jugoistok sve do regije Foče (gradove nabrajam zbog lakše orijentacije). Trus je bio plitak i nema velike panike. Svaki naredni, koji može nastupiti, biće mnogo manjeg intenziteta. Ne očekuje se veliki disbalans. Bitno je da se objekti u zoni epicentra napuste jer bi svaki klima uređaj na kući ili reklama na zgradi predstavljala opasan elemenat u naknadnim trusovima. Reverzija zna biti okrutna ako se ne pazi dovoljno.”

Upravo se čita:  Nedim Sladić najavljuje: Neće nas samo toplo vrijeme "pogoditi" za Dan nezavisnosti

Zubić ne očekuje veće probleme.

Znamo u kojoj zoni živimo, znamo šta nam radi subdukcija Jadranske ploče zbog kretanja Afrike ka sjeveru. Bitno je sa ljudi u Željeznom polju, ali i okolini, imaju dovoljne količine pitke vode, hrane i medicinske opreme. Sve ostalo neće biti problem.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas