Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Važna promjena očekuje građane Bosne i Hercegovine: Nakon Šengena stiže i novi online sistem za ulazak u EU

Preporučeno

Novi režim će važiti i za građane BiH, koštaće sedam eura, a važiće tri godine, s tim da boravak u šengenskoj zoni ne može trajati duže od 90 dana pri svakom ulasku.

Ulaskom Hrvatske u Šengen od januara naredne godine neće se promijeniti režim prelaska hrvatske granice za građane BiH koji putuju u EU, ali će se 2023. godine, kada počinje primjena novog režima putovanja u šengensku zonu, desiti značajne promjene za sve zemlje koje imaju bezvizni režim s EU, pa i za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, od novembra naredne godine na snagu stupa Evropski sistem za autorizaciju i putovanje ETIAS, koji će predstavljati formu online vize za sve one kojima ne treba šengenska viza, a žele da putuju u EU. Ovaj novi režim će važiti i za građane BiH, koštaće sedam evra, a važiće tri godine, s tim da boravak u šengenskoj zoni ne može trajati duže od 90 dana pri svakom ulasku.

Upravo se čita:  Novi detalji pljačke dva miliona KM u Banjoj Luci: Uhapšen Gruzijac, pljačkaši pobjegli u Doboj

Što se tiče Šengena, iako je proteklih mjeseci bilo najava da će on otežati ulazak građana BiH u Hrvatsku, hrvatske vlasti su nakon formalnog poziva da se Hrvatska od januara priključi objasnile da nikakvih suštinskih promjena neće biti jer ta zemlja praktično od ulaska u EU primjenjuje šengenski način kontrole ulaska u tu zemlju.

Za BiH, posebno za RS, najveća briga je bila šta bi se moglo desiti s mostom na Savi kod Gradiške, koji je završen, ali ne može biti pušten u promet dok se ne završi brza cesta koja će ga spojiti s auto-putem Zagreb – Beograd i dok Hrvatska ne izgradi granični prelaz. Naime, prije mjesec dana se pojavila informacija da bi Austrija mogla blokirati ulazak Hrvatske u Šengen, a to bi značilo odgađanje početka izgradnje graničnog prelaza na hrvatskoj strani jer je EU stava da prelaz ne treba početi graditi dok se novi šengenski sistem u Hrvatskoj ne uhoda. Nakon što je sigurno da Hrvatska ulazi u Šengen od januara, izvjesno je da će granični prelaz biti izgrađen do kraja godine.

Upravo se čita:  Sarajlija ima 210.024 KM neplaćenih kazni, već mu jednom oduzimano vozilo

To nam je indirektno potvrđeno u Sektoru za izgradnju i održavanje graničnih prelaza Ministarstva finansija Hrvatske.

“Izgradnja novog graničnog prelaza u koridoru brze ceste Okučani – granica BiH vodi se u skladu s definisanom planiranom dinamikom bez bilo kakvih odgađanja”, potvrdili su oni za “Nezavisne”.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, “Nezavisnim” je nedavno rekao da je ponudio Hrvatskoj da postojeći novoizgrađeni granični prelaz u Gradišci na bh. strani služi kao zajednički prelaz, kako bi se ubrzalo njegovo otvaranje. Međutim, ako se informacija iz Hrvatske o završavanju izgradnje prelaza na vrijeme pokaže tačna, to znači da neće biti potrebe da se pravi zajednički prelaz.

Što se tiče sistema ETIAS, iako je njegovo pokretanje najavljeno za novembar naredne godine, pojašnjeno je da će prvih šest mjeseci biti samo davane informacije, te da putnici neće morati popunjavati obrasce. Nakon prvih šest mjeseci, odnosno od jula 2024, sistem će se početi primjenjivati, ali narednih šest mjeseci će od popunjavanja formulara biti pošteđeni putnici koji prvi put od novembra ulaze u šengenski prostor. Tek od novembra 2024. sistem će važiti za sve bez izuzetka.

Upravo se čita:  Sarajevski advokat kojem je zapaljen Porsche: 'Nisam ni s kim u sukobu. Tražim da me država zaštiti'

Kako je nedavno saopšteno iz Evropske granične službe FRONTEX, sistem će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom koja će omogućiti prelazak granice bez poteškoća.

Kao što smo pisali, putnici će popuniti online obrazac sa osnovnim podacima, a odobrenje će u 99 odsto slučajeva putem e-maila primiti u roku od desetak minuta nakon podnošenja aplikacije. U minimalnom broju slučajeva biće tražene dodatne provjere, a one bi mogle trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci u izuzetno rijetkim slučajevima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas