Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Veći tržni centri i marketi kažnjeni sa 237.000 KM

Preporučeno

Intenzivna kontrola Republičke tržišne inspekcije konstantno traje od marta ove godine, a pojačana kontrola započeta je 1. novembra.

Veći tržni centri i marketi u entitetu RS kažnjeni su sa 237.000 KM u posljednjih 10 dana jer su prekoračili propisanu maržu na osnovne životne namirnice.

– U posljednjih 10 dana ovog mjeseca republička tržišna inspekcija je u većim tržnim centrima i marketima obavila 40 kontrola, od čega je 27 kontrola bilo neuredno. Izata su 32 prekršajna naloga i to za prekoračenje marži osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 237.000 КM, dok je 21 prekršajni nalog izdat po drugoj osnovi, koja se takođe odnosi na cijene ostalih roba u prometu – kaže za Srpskainfo Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Prema preporukama i sugestijama premijera Republike Srpske, u pojačane kontrole uključeni su gradski i opštinski inspektori koji paralelno sa Republičkim tržišnim inspektorima provjeravaju na terenu da li vlasnici tržnih centara i marketa poštuju Uredbu o ograničenim maržama na osnovne životne namirnice.

Upravo se čita:  Nova pravila u Njemačkoj: Veće šanse za zapošljavanje radnika iz BiH i zemalja regiona

Intenzivna kontrola Republičke tržišne inspekcije konstantno traje od marta ove godine, a pojačana kontrola započeta je 1. novembra.

– U periodu od kako su uključeni gradski/opštinski tržišni inspektori paralelno sa republičkim tržišnim inspektorima, a radi kontrole prometa osnovnih životnih namirnica, obavljeno je ukupno 45 kontrola. Od toga je jedna kontrola bila neuredna i odnosila se na kontrolu primjene marži osnovnih životnih namirnica, dok je 10 kontrola od navedenog ukupnog broja, bilo neuredno i to za prekršaje po nekom drugom osnovu – kaže Gavrić.

Upravo se čita:  Detalji drame u Gradačcu: Prijetio majci, oduzet mu pištolj, prebačen na psihijatriju

Srpskainfo je od Inspektorata RS tražila da navedu dva-tri konkretna primjera neurednih kontrola, odnosno da tačno navedu za koji proizvod je utvrđena veća cijena, za koliko i koja kazna je izrečena. Odgovor nisu dobili.

Premijer RS Radovan Višković obećao je neki dan da će u velikoj mjeri biti suzbijen svaki pokušaj neodgovornog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica svih koji krše naredbe ili žele da ovu situaciju iskoriste za bogaćenje.

– Smatram da su cijene nekih od životnih namirnica neopravdano visoke i da nema nijednog razloga zbog čega bi do toga trebalo da dođe – rekao je Višković.

Višković je napomenuo da je izdao nalog da se stave na raspolaganje svi kapaciteti Inspektorata RS i pojača kontrola osnovnih životnih namirnica, a da će trgovci, kod kojih bude utvrđeno neosnovano povećanje prodajnih marži, biti suočeni sa rigoroznijim sankcijama.

Upravo se čita:  U nedjelju prvi dan Kurban-bajrama: Evo u koliko sati će se klanjati bajram-namaz

On je naveo da će svi kapaciteti Inspektorata biti uključeni kako bi se vidjelo da li je opravdano da je cijena pojedinih životnih namirnica ona koju danas imaju.

Dao sam nalog da inspekcija RS u narednim danima malo ozbiljnije iskontroliše prije svega maloprodajne cijene osnovnim životnih namirnica u svim objektima gdje se ta roba prodaje, kako bi ispoštovali naredbe Vlade RS vezane za marže, cijene, jer imam osjećaj da osnovne životne namirnice poskupljuju i mimo onoga kako bi trebalo da se dešava – zaključio je Višković.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas