Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Velika promjena za državljanje BiH: Pečatiranje pasoša na granici odlazi u prošlost

Preporučeno

Umjesto pečatiranja, građani će prilikom ulaska u Šengen, na kopnenoj granici između BiH i Hrvatske ili na aerodromu, prolaziti kroz skeniranje biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju.

Novi sistem za aplikaciju putovanja u šengensko područje (ETIAS) i sistem registracije putnika u EU (EES) značajno će promijeniti proces ulaska u Šengen, eliminirajući potrebu za pečatiranjem pasoša na granici.

Od oktobra ove godine, primjena EES-a počinje na granici između Francuske i Velike Britanije. To znači da se pasoši više neće pečatirati na ovoj granici. Nakon toga, ovaj sistem će se proširiti i na ostale granice šengenskog područja. Građani BiH će uskoro ulaziti u EU bez pečatiranja pasoša, što će olakšati i ubrzati proces prelaska granice.

Upravo se čita:  Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

Umjesto pečatiranja, građani će prilikom ulaska u Šengen, na kopnenoj granici između BiH i Hrvatske ili na aerodromu, prolaziti kroz skeniranje biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju.

Sistem ETIAS, planiran za paralelnu primjenu s EES-om, nekoliko je puta odgađan. Najnoviji podaci sugeriraju da će primjena ETIAS-a početi za godinu dana. U prvih šest mjeseci primjene, putnici će biti upoznavani s ETIAS-om. Nakon toga, morat će popunjavati online formular prije ulaska u Šengen, osim u slučaju prvog ulaska unutar tog perioda.

Upravo se čita:  Socijalno ugroženim domaćinstvima koja su pretrpjela štetu od grada po 1000 KM

Online formular će zahtijevati osnovne podatke, poput imena, prezimena, datuma i mjesta rođenja, te nekoliko sigurnosnih pitanja. Većina putnika će dobiti pozitivno rješenje unutar nekoliko minuta. U izuzetnim slučajevima, provjera može trajati nekoliko dana, a rijetko i do mjesec dana. Ako se utvrdi da postoji opasnost za šengensko područje, ulazak će biti odbijen.

ETIAS potvrda će važiti tri godine ili do isteka važenja pasoša i koštat će sedam eura. Kao i do sada, putnici će imati pravo na turistički boravak do 90 dana unutar šest mjeseci, ali bez dozvole za rad.

Upravo se čita:  Meso luksuz za svakog drugog stanovnika

Ovi sistemi će ubrzati prelazak granice jer granični policajci neće morati procjenjivati na licu mjesta da li osoba može ući u EU. Policajac će imati sve podatke unaprijed u ETIAS-u, a EES će uporediti biometrijske podatke.

Bez važećeg ETIAS-a, putnici neće moći ući u avion, autobus ili drugo prevozno sredstvo koje putuje u EU. Provjera ETIAS-a će se obavljati na mjestu ukrcavanja, bilo da je to vozač autobusa ili službenik na aerodromu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas