Subota, 20 travnja, 2024

Velike poplave prijete Bosni i Hercegovini

Preporučeno

Izlila se rijeka Bosna. Uplašeno stanovništvo u sarajevskim prigradskim naseljima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Vodostaji rijeka širom Bosne i Hercegovine su u porastu nakon obilnih višednevnih padavina, javili su reporteri agencije Anadolija.

Rijeka Bosna već se izlila u sarajevskim prigradskim naseljima Osijek, Bojnik i Dobroševići. Stanovnici sjevernih područja BiH strahuju od izlijevanja Save čiji je nivo na pojedinim područjima veći od 350 centimetara, dok u središnjem i sjeverozapadnom dijelu prijete nabujali Vrbas i Una čiji nivoi su prešli 150 centimetara.

Bosna se već izlila na poljoprivredan dobra u blizini grada Sarajeva, a ukoliko kiša ne prestane bit će ugroženi i stambeni objekti u općinama Ilidža i Novi Grad. „Ekipe civilne zaštite su konstatovale da je zbog porasta podzemnih i oborinskih voda i usljed izljevanja rijeke Bosne kod mosta u Bojniku došlo je do plavljenja poljoprivrednog dobra do stočne pijace. Zbog porasta podzemnih voda ugroženi su i prvi stambeni objekti u ulici Hendekuša u Osijeku“, kazala je za Anadoliju šefica Službe za informisanje općine Ilidža Edina Ičindić.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

Do porasta vodostaja rijeke Željeznice došlo je kod mosta između Sokolović Kolonije i Butmira, kazala je Ičindić, pojasnivši da zbog većeg nanosa smeća i drveća prijeti opasnost od izlijevanja. U mjesnoj zajednici Osijek takođe postoji opasnost od izlijevanja rijeke.

Na lokalitetu Hendekuše, gdje je došlo do izlijevanja vode i gdje su ugroženi stambeni objekti, bila je ekipa Anadolije. Mještanka Fatima Smajlović kazala je kako se boji velike poplave.

Upravo se čita:  Upaljen alarm: Evo u kojima dijelovima BiH se očekuje snijeg, biće i obilnije kiše

„Živim sama i radim šta mogu. Kao i svake godine, imamo blokove na koje podignemo stvari da se ne upropaste, a ja se preselim na sprat. Civilna zaštita davala je proteklih godina pomoć nakon poplava u vidu briketa za grijanje, a ponekad i novčana sredstva“, kazala je mještanka Henedkuše.

„Stanje je kritično i ukoliko padavine nastave ovim tempom večeras očekujemo veće poplave. Čamci i ljudi su spremni, a ekipe stalno obilaze kritična mjesta“, rekao je pripadnik vatrogasne službe opštine Ilidža Nijaz Imamović koji se nalazi na licu mjesta.

Upravo se čita:  Kako u prijevremenu penziju u BiH?

Prestanak padavina očekuje se tek u četvrtak, kazala je dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Ismira Ahmović.
„Tokom današnjeg dana doći će do prestanka padavina ili smanjenja njihovog intenziteta, ali se kiša očekuje i sutra tokom dana. U četvrtak će doći do zahlađenja, te tada očekujemo i snijeg“, kazala je Ahmović.

„Svi vodostaji su u porastu, ali očekujemo stagnaciju. Ako nastavi da pada, onda će vodostaj nastaviti da raste. Međutim, po prognozi očekujemo prekosutra snijeg, tako da ne bi trebalo doći do porasta vodostaja“, naglasila je Jasminka Dizdarević iz Odsjeka za hidrometeorologiju.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas