Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Nevrijeme u BiH: Velike štete nakon poplava u Tuzlanskom kantonu

Preporučeno

Na osnovu informacija dobijenih u 08.00 sati od Operativne službe Civilne zaštite s područja Tuzlanskog kantona voda iz većine poplavljenih područja se povukla, a svi regionalni i magistralni putevi su prohodni, saopćeno je danas iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Nekoliko porodica evakuisano u Tuzli (Foto: Dnevni ava)
Nekoliko porodica evakuisano u Tuzli (Foto: Dnevni avaz)

U općini Srebrenik jučer je održana vanredna sjednica općinskog štaba na kojoj je donesena odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava na području te općine jer je, nakon obilnih kišnih padavina praćenih olujnim nevremenom, mjesno područje Podorašja, Tinje, Dubokog Potoka, Srebrenika i Špionice zahvaćeno poplavama.

Tom prilikom poplavljen je značajan broj stambenih i pomoćnih objekata, a pričinjene su materijalne štete na mostovima i putnoj infrastrukturi. Najveće štete pretrpio je rejon oko sportskog poligona u Podorašju. Poplavljena je pijaca u Tinji, a oštećen je i most između Dedića i Seone.

Poplavljeno je desetak kuća u Dubokom Potoku i Špionici. Izlio se i Tutnjovački potok koji je zatvorio saobraćaj od centra Špionice prema Tutnjevcu, a postoji i opasnost od plavljenja kuća u Špionici. U naselju Duboki potok izlio se potok Bijela Rijeka i poplavio nekoliko objekata u ovom naselju.

Upravo se čita:  Preminula Emina Dedić: Dženaza će se klanjati danas
tuzla-poplave2
Foto: Tuzlanski.ba

U zaseoku Drenovac izlio se potok i poplavio nekoliko stambenih objekata. Bilo je i nekoliko intervencija spašavanja i evakuacije djece, starijih osoba i stoke u naseljima Duboki Potok, Potpeć i Tinja.

U općini Tuzla obilne kišne padavine i poplave nanijele su velike štete na stambenim, privrednim i infrastrukturnim objektima. Prijavljeno je plavljenje više desetina stambenih objekata u naseljima Mramor, Pasci, Krojčica, Donji Divkovići, Miladije (magistrala), Kužići, ul Branislava Nušića (Crvene Njive), Mrkići kod bolnice Kreka, Ljubače, Milešići-Mramor, G. Čaklovići, G. Mosnik, G. Lipnica, ul. Husinskih rudara, Par Selo, ul. Hasana Kikića, ul. Admira Dedića, ul. Češka, ul. Bogumilska.

Na magistralnom putu i lokalnim saobraćajnicama voda je nanijela velike količine posipnog materijala, a najteža situacija bila je na saobraćajnici kroz Miladije kod PS Zapad. Na saniranju posljedica nevremena angažirana je i mehanizacija JKP “Vodovod i kanalizacija“.

Nakon obilnih padavina, u općini Živinice, izlio se potok Lješnica i poplavljeno je 10 stambenih objekata, kao i d.o.o Kitić Gradnja i Rimokatolička crkva u Donjim Dubravama. Angažirani su vatrogasci s pumpama na ispumpavanju vode iz crkve.

Upravo se čita:  Kome u Neumu smeta put do jedine džamije? "Uklonili putokaze kako ljudi ne bi došli do bogomolje"
Foto: Doznajemo
Foto: Doznajemo

Obilne kišne padavine praćene jakim pljuskovima i gradom zadesile su područje općine Kalesija jučer u poslijepodnevnim satima. Rijeka Gribaja izlila se je iz svog korita na području MZ Kikači i Tojšići ugrozivši nekoliko stambenih i privrednih objekata kao i plato pijace gdje je pričinjena znatna materijalna šteta. Više bujičastih potoka pričinilo je znatnu materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi odnoseći bankine i plaveći stambene objekte.

Usljed obilnih padavina došlo je do pokretanja dva klizišta u naseljima Mosnik i Husino u općini Tuzla koja ugrožavaju dva stambena objekta, a u općini Srebrenik obilne kišne padavine prouzrokovale su pokretanje dva klizišta u naselju Cage koja ugrožavaju dva stambena objekta.

Mostar

U posljednja 24 sata, vatrogasci Grada Mostara imali su četiri intervencije i to gašenje zapaljenog otpada u Opinama i ul. Kralja Zvonimira, jednu tehničku intervenciju u Titovoj ulici i jednu intervenciju na gašenju zapaljene svjetleće reklame u Ortiješu.

Upravo se čita:  Jedina u BiH sa ovim oboljenjem: Odobren lijek za Amilu Zukić

Zenica

Vatrogasna jedinica Zenica imala je jednu intervenciju u ulici Šerbin Sokak gdje je došlo do pada stabla drveta usljed obilnih padavina i vjetra. Vatrogasci su uklonili drvo, a tada nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

Visoko

U subotu, usljed obilnih padavina Vatrogasna jedinica Visoko imala je intervencije u mjestu Ozrakovići gdje je došlo do plavljenja podrumskih prostorija stambenog objekta. Također je u poslovnom prostoru firme Kosmos došlo do plavljenja podrumskih prostorija. Vatrogasci su vršili ispumpavanje vode iz ovih prostora. U 10. ulici došlo je do udara groma u stambeni objekat (zgrada), a povrijeđenih nije bilo.

Žepče

U posljednja 24 sata Vatrogasna jedinica Žepče imala je dvije intervencije na izvlačenju unesrećenih osoba iz saobraćajnih nesreća.

Banovići

Vatrogasna jedinica Banovići ugasila je požar na pomoćnom objektu (štala) i sijenu u naselju Čubrić.

Sarajevo

U posljednja 24 sata Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas