Utorak, 25 lipnja, 2024

Veliki udarac za Putina: Prekinut opskrbni lanac, roba više ne stiže u Rusiju

Preporučeno

“Međunarodni prijevoznici jedan za drugim otkazuju narudžbe za Rusiju i ne potvrđuju nove”, kaže Bobrišev i dodaje da je “to tek početak”.

Poslovni svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tokovi i lanci neumoljivo pucaju što je težak udarac za rusku ekonomiju, donosi danas ruski nezavisni dnevnik Novaja Gazeta.

“Kada su ‘miroljubive ruske rakete’ počele gađati ukrajinske ‘vojne objekte’ u kojima iz nekog razloga žive civili, poslovni svijet se počeo okretati od Rusije”, ironizira “Novaja” u članku “Bit ćemo Venezuela s nuklearnim projektilima”, javlja HINA.

Čak i prije potpunog uvođenja sankcija, prijevoz robe u i iz Rusije je praktički stao, kaže menadžer međunarodne logističke firme Uni International, Mihail Bobrišev.

“MEĐUNARODNI PRIJEVOZNICI JEDAN ZA DRUGIM OTKAZUJU NARUDŽBE ZA RUSIJU”

Prijevoznici mijenjaju smjer transporta, preusmjeravaju teret u druge zemlje i zaobilaze Rusiju, a gotovo svi otkazuju suradnju ruskim partnerima.

Upravo se čita:  Pentagon: Ukrajina može koristiti američko oružje da napadne vojne ciljeve u Rusiji

“Međunarodni prijevoznici jedan za drugim otkazuju narudžbe za Rusiju i ne potvrđuju nove”, kaže Bobrišev i dodaje da je “to tek početak”.

“Naši partneri kažu da se ne otkazuju samo pošiljke iz SAD-a, već i iz Kanade i južne Amerike. Prijevoz za Ukrajinu također je otkazan, ali je to privremeno, iz sigurnosnih razloga. No, prijevoznički bojkot Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini vjerojatno će dugo potrajati”, prenosi Novaja Gazeta Bobriševa.

Napominje da joj je regulator – ruska Savezna služba za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i medija “Roskomnadzor”, pod prijetnjom zatvaranja zabranila vojnu kampanju u Ukrajini nazivati bilo kako drukčije od “specijalne operacije”, što je službeni režimski naziv invazije.

“SVE ŠTO RUSIJI TREBA ZA PROIZVODNJU NAFTE I PLIN VIŠE IM NE DOLAZI”

Novina navodi da u Rusiju prestaje stizati oprema za naftne i plinske bušotine i razne kemikalije, odnosno sve što Rusiji treba za proizvodnju nafte i plina.

Upravo se čita:  Beba na 38 stepeni ostala zarobljena u Tesli zbog prazne baterije

Ili su, primjerice, zapeli američki kombajni koji su trebali doći u Sankt Peterburg. Ta visokospecijalizirana tehnika dizajnirana za žetvu određene vrste žitarica u Rusiji se ne proizvodi, proizvodi ih samo Amerika. Japanski prijevoznik K-Line jednostavno je odbio ići u Rusiju i ponudio iskrcaj u Belgiji.

Prijevoznici vjerojatno bolje od mnogih vide koliko Rusija ovisi o uvozu doslovno svega, kaže se u članku i dodaje da više nije u pitanju samo prestanak uvoza robe obuhvaćene sankcijama.

“OBUSTAVLJA SE I PRIJEVOZ BANANA”

“Obustavljen je sav prijevoz. Sve do banana. Sad sam razgovarao s kolegom, kaže da 40 kontejnera banana iz Kolumbije i otprilike isto toliko iz Bolivije – neće doći. Nije važno iz koje je zemlje prijevoznik, svi vide da je Rusija pod sankcijama, a sami ne žele pasti pod njih. Već imamo pritužbe da je nemoguće izvršiti prijenos dolara iz Rusije i platiti teret, jer je ruska banka pod sankcijama”, kaže Mihail Bobrišev.

Upravo se čita:  Dejanu iz BiH se sudi za ubistvo bivše djevojke: Motiv je velika suma novca, za tijelom se još traga

Zaustavljene su i isporuke elektronike i kućanskih aparata u Rusiju, pa su ruskim pogonima za proizvodnju Bosch hladnjaka, bojlera Ariston i niz drugih prijeti gašenje, kao i pogonima za sklapanje automobila koji ovise o uvoznim komponentama i rezervnim dijelovima.

“Sve to će se srušiti, vjerojatno ne odjednom, ali rusko gospodarstvo će to uskoro osjetiti”, kaže se u članku.

Dodaje se kako je slaba nada i od pomoći “kineskih drugova” koji bi rado zauzeli mjesto izvoznika koji su okrenuli leđa Rusiji, no tu nadu razbijaju podaci o kontejnerskom prometu posljednjih dana koji pokazuju da se isporuke se zaustavljaju i tim smjerom, jer u strahu od američkih sankcija prijevoznici odbijaju preuzeti teret iz Kine.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas