Srijeda, 17 srpnja, 2024

Veliko interesovanje: Za njegovatelje u Njemačkoj prijavilo se 925 kandidata iz cijele BiH

Preporučeno

Konkurs je zatvoren krajem aprila i sada smo dobili kompletne podatke od biroa za zapošljavanje, gdje su se zainteresovani prijavljivali. Od ukupnog broja prijavljenih, njih 626 je iz Federacije BiH, sa područja Republike Srpske prijavljenih je 275, a iz Brčkog 24 osobe, istakao je Pupić

negovateljiceZa posao njegovatelja u Njemačkoj zainteresovan je veliki broj stanovnika BiH, što pokazuje podatak da se na konkurs prijavilo 925 osoba, iako ima mjesta za njih 250, rekao je portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

– Konkurs je zatvoren krajem aprila i sada smo dobili kompletne podatke od biroa za zapošljavanje, gdje su se zainteresovani prijavljivali. Od ukupnog broja prijavljenih, njih 626 je iz Federacije BiH, sa područja Republike Srpske prijavljenih je 275, a iz Brčkog 24 osobe – istakao je Pupić.

Po njegovim riječima, intervjui sa prijavljenim kandidatima počeće već sljedeće sedmice.

– Razgovor će obavljati predstavnici njemačke Agencije za posredovanje pri izboru stručne radne snage i intervju bi trebalo da bude na njemačkom jeziku. Jedan od uslova je bilo i poznavanje ovog jezika – kazao je Pupić i dodao da će intervjui biti održani u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Istakao je da intervjui treba da budu završeni sljedeće sedmice, poslije čega će biti odlučeno ko ispunjava uslove.

– Od prijavljenih 925 njegovatelja samo njih 250 dobiće mogućnost da radi u Njemačkoj, naravno ukoliko bude toliko osoba koje ispunjavaju kriterijume. Primjera radi, i u Srbiji je bila kvota od 250 njegovatelja, a samo njih 180 je ispunilo uslove – naglasio je Pupić, prenosi Glas Srpske.

Dodao je da je, osim prijavljenih njegovatelja, oko 100 stanovnika BiH pronašlo poslodavca van ovog konkursa, tako da će oni otići na rad u Njemačku.

U Agencije za rad i zapošljavanje BiH ranije su rekli da će plata njegovateljima koji odu na rad u Njemačku biti oko 1.900 eura.

– Prvim pozivom otići će njih 250, dok se očekuje da ih isto toliko ode i sljedeće godine. Poziv je bio otvoren i za zaposlene i nezaposlene osobe, a uslov je bila srednja medicinska škola, opšti smjer i poznavanje njemačkog jezika – rekli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Njemačkoj je potrebno oko 10.000 radnika iz oblasti medicinske njege. Do sada je Njemačka imala poseban sporazum o mogućnosti rada njegovatelja iz zemalja koje nisu članice EU, odnosno sa Hrvatskom, Srbijom i Filipinima. Kako bi pokrila svoje potrebe za njegovateljima, Njemačka je sada sklopila isti dogovor i s BiH.

(Glassrpske)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas