Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Veliko nevrijeme u Sloveniji: Klizište zatrpalo kuće, pao i snijeg

Autor:Agencije

Preporučeno

Vatrogasci, radnici putnih i općinskih službi i pripadnici civilne zaštite su imali 83 intervencije na ispumpavanju vode iz objekata, postavljanju vreća za nasipe, pokrivanju krovova, uklanjanju oborenog drveća i zaštiti od klizišta.

Uslijed obilnih kiša klizište je zatrpala kuće na području slovenačkog grada Tolmin, gdje zatvoreno i nekoliko puteva, u opštini Kočevje poplavljeno je više od 30 objekata, a more se izlilo u Izoli i Piranu.

Gradonačelnik Tomlina Alen Červ rekao je da postoji realna opasnost od klizišta na dosta lokacija i da će situacija morati da se prati do kraja sedmice.

“Nadamo se najboljem, ali smo spremni za sve situacije”, rekao je Červ.

Vatrogasci, radnici putnih i općinskih službi i pripadnici civilne zaštite su imali 83 intervencije na ispumpavanju vode iz objekata, postavljanju vreća za nasipe, pokrivanju krovova, uklanjanju oborenog drveća i zaštiti od klizišta.

U Informativnom centru Uprave za zaštitu i spasavanje Slovenije navode da su imali intervencije na područjima regionalnih centara Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec i Trbovlje.

Upravo se čita:  Konobar iz Sarajeva se javio na oglas za ubicu: "Spreman na sve, nema mrlje, ima četvero djece"

 

Rijeka Drava, koja je na granici sa Austrijom dostigla oko 1.100 metara kubnih u sekundi, izlivaće se duž cijelog toka, ali se očekuje da će sutra ujutro dotok vode početi da opada.

Rijeka Kolpa u gornjem toku opada, u srednjem dijelu plavi, ali je usporen rast vodostaja, dok će u donjem toku nastaviti da raste do sutra uveče.

Velika plima i obilnije kiše izazvale su izlivanje more u Izoli i Piranu, gdje su oborinske vode poplavile nekoliko puteva, dok je nabujala rijeka Badaševica ugrozila naselje u Šalarima.

Upravo se čita:  Usred juna: Pao snijeg u junu, Slovenci prave snješke bijeliće

Informativni centar Uprave Slovenije za zaštitu i spasavanje saopštio je da je u opštini Kopar, tokom obilnih padavina noću, oborinska voda poplavila nekoliko stanova.

U međuvremenu je pao i snijeg, zabijelio je najviši putni prevoj Vršič. Snijeg je pao na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara, javlja Meteoinfo Slovenija.

Olujni vjetar koji je u utorak zahvatio dijelove Hrvatskog zagorja oštetio je krovove tridesetak kuća većinom na području Gornje Stubice i okolnih naselja, te na području općine Marija Bistrica i u manjoj mjeri u gradu Donja Stubica.

Kako se saznaje u Centru 112 Krapinsko-zagorske županije, olujni vjetar oštetio je krovove 30-ak kuća dok je kod sedam njih krovište u potpunosti bilo raskriveno. Upravo te kuće prve su sanirane kako kiša, koja je padala tokom dana, ne bi napravila veće štete na kućama, prenosi Hina.

Upravo se čita:  Skandalozan govor načelnika Nikšića: 'Ako nismo braća, završićete kao Turci'

Pripadnici lokalnih DVD-ova još uvijek su na terenu, a sve kuće odnosno krovišta privremeno su sanirana. U naletu olujnog vjetra prema zasada dostupnim informacijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Vjetar, odnosno padanje stabala i granja na električne vodove uzrokovalo je privremeni prekid u opskrbi električnom energijom na tom području, no, do večernjih sati svi kvarovi su uklonjeni.

Koliku štetu je uzrokovao olujni vjetar znat će se u narednim danima.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas