Utorak, 27 veljače, 2024

Veliko povećanje: Prosvjetnim radnicima ZDK 15% veća plata, naplaćeniji u FBiH

Autor:Agencije

Preporučeno

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović je kazao kako su dogovorom potpuno usaglasili primjenu kolektivnog ugovora, te istakao da su prosvjetni radnici ZDK-a od danas sa najvećim platama u BiH.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i kantonalnih organizacija sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja postigli su dogovor o povećanju plate za oko 5.600 zaposlenih prosvjetnih radnika u tom kantonu za 15 posto, počevši od 1. januara ove godine.

Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju bit će potpisan u narednih 10 dana, a bit će na snazi do isteka primjene važećeg kolektivnog ugovora 31. augusta.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović je kazao kako su dogovorom potpuno usaglasili primjenu kolektivnog ugovora, te istakao da su prosvjetni radnici ZDK-a od danas sa najvećim platama u BiH.

Upravo se čita:  Danas "udara" drugo džemre: Znate li šta to znači?

“Dolaskom nove Vlade ZDK i novog premijera, odmah u startu smo dogovorili da će se taj stav promijeniti i premijer je na prvom sastanku rekao da ćemo do 8. mjeseca imati najveće plate u BiH kao što je to bilo u periodu 2023. godine”, kazao je Šatorović.

Zahvalio je premijeru, ministrici finansija, ministru obrazovanja i svim članovima Vlade ZDK-a, te pozvao sve vlade u FBiH da slijede pozitivan primjer Vlade ZDK-a, da vide na koji način se tretiraju zahtjevi i potrebe prosvjetnih radnika i da ih u skladu sa tim zahtjevima i rješavaju.

Upravo se čita:  Pripadnici OS BiH pomogli turistu iz Hrvatske koji je stao na A1

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Đevad Hadžić također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju plate, ali i dogovorenim povećanjem naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu radnog staža.

Premijer ZDK Nezir Pivić zahvalio je predstavnicima sindikata i prosvjetnim radnicima što su imali razumijevanja i dali Vladi prostora i vremena da izvrši analize stanja u budžetu te što je nakon Univerziteta u Zenici usaglašeno i povećanje plata za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

“Čast i zadovoljstvo je da smo u razgovorima sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja dogovorili ispunjenje njihovih zahtjeva i drago nam je da smo poboljšali materijalni status uposlenika. Zadovoljni nastavnici će pružiti kvalitetnije obrazovanje našim mladim i zadovoljstvo je da imamo na današnji dan najveće plate u FBiH, iako pojedini kantoni imaju mnogo veće budžete”, rekao je premijer Pivić.

Upravo se čita:  "U jednom momentu tražio je da ispružim ruke pored tijela i tu sam osjetila kako mi je nešto u ruci": Zeničanka tvrdi da ju je maser zlostavljao, on sve negira

Prema podacima Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja FBiH, povećanjem za 15 posto, osnovna plata nastavnika sa VII stepenom stručne spreme u Zeničko-dobojskom kantonu od 31. januara iznosit će 1.535,63 KM, saopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas