Nedjelja, 14 travnja, 2024

Vijeće ministara BiH dalo ‘zeleno svjetlo’: Entitet RS se ponovo zadužuje, kredit od 146.000.000 KM

Preporučeno

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na entitet Republiku Srpsku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i entiteta RS i Europske investicijske banke (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), te će ga dostaviti Predsjedništvu BiH u proceduru ratifikacije.

Ugovor o financiranju potpisan je 1. maja 2023. godine u Sarajevu, 24. maja 2023. godine u Banjoj Luci i 14. juna 2023. godine u Luxembourgu, na engleskom jeziku.

Upravo se čita:  Užas u Sarajevu: Na Bentbaši pronađena beživotna tijela majke i djeteta, nema tragova nasilja

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci, koji se sastoji od Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Sveučilišta u Banjoj Luci i Centra za obrazovanje i istraživanje.

Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvaća Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata.

Upravo se čita:  Državljanin BiH priveden u Beču: Pretukao trudnu partnericu

Projekt podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanje visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na entitetu Republiku Srpsku.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 105,783 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 75 miliona eura oko (146.000.000 KM), a domaća kontribucija i drugi izvori financiranja iznose 30,783 miliona eura.

Upravo se čita:  Na Kovačima upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje

Planirano je da Projekt bude implementiran do kraja januara 2029. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas