Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Vijeće ministara BiH: Hoće li biti skinute tačke o istočnoj interkonekciji, kvaliteti nafte, helikopterima

Nemojte propustiti

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za danas s početkom u 16:30. Prije sjednice bit će održan Kolegij (Borjana Krišto, Zoran Tegeltija, Zukan Helez) na kojem će biti utvrđene tačke dnevnog reda. Helez je najavio da će biti protiv određenih tačaka jer ne može Milorad Dodik prijetiti secesijom, a da Vijeće ministara BiH usvaja projekte za RS.

Prema dnevnom redu ministri bi, ako ne bude promjene na Kolegiju, trebali razmatrati i “Južnu” i “Novog istočnu” interkonekciju, Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, Prijedlog odluke o prestanku važenja odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera, Prijedlog odluke o nabavci helikoptera za Oružane snage BiH, Prijedlog odluke o finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojnoevidencijske specijalnosti avijacija, Prijedlog odluke o kvalitetu tačnih naftnih goriva, Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata…

Upravo se čita:  Bivšem direktoru UIO potvrđeno pet i po godina zatvora, oslobođena za pranje novca

Kada je riječ o Prijedlogu odluke o kvalitetu naftnih goriva udruženje naftaša zatražilo je povlačenje ove tačke jer Prijedlog nije dovoljno dobar te ostavlja prostor za manipulacije.

S obzirom na politička dešavanja u Rs-u i najave o blokadi institucija pitanje je da li će se danas pojaviti ministri iz reda Srba.

Na jučerašnjoj sjednici NSRs su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje opredjeljenje o prijenosu nadležnosti odnosno povlačenje saglasnosti sa osnivanja pojedinih institucija BiH ali i Oružanih snaga BiH. No ovog puta NSRs nije precizirala rokove, već su naveli kada “Rs procijeni trenutak”.

Upravo se čita:  Izdato upozorenje za dvije regije u BiH: Ponovo stižu poplave!

Također je pozvan sudija iz Rs-a da napusti Ustavni sud BiH.

Staša Košarac nije želio prisustvovati ni Energetskom samitu u Neumu iako je MInistarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa jedan od pokrovitelja, jer su suorganizatori Ambasada SAD i Velike Britanije.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo