Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Vijeće ministara BiH: Hoće li biti skinute tačke o istočnoj interkonekciji, kvaliteti nafte, helikopterima

Preporučeno

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za danas s početkom u 16:30. Prije sjednice bit će održan Kolegij (Borjana Krišto, Zoran Tegeltija, Zukan Helez) na kojem će biti utvrđene tačke dnevnog reda. Helez je najavio da će biti protiv određenih tačaka jer ne može Milorad Dodik prijetiti secesijom, a da Vijeće ministara BiH usvaja projekte za RS.

Prema dnevnom redu ministri bi, ako ne bude promjene na Kolegiju, trebali razmatrati i “Južnu” i “Novog istočnu” interkonekciju, Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, Prijedlog odluke o prestanku važenja odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera, Prijedlog odluke o nabavci helikoptera za Oružane snage BiH, Prijedlog odluke o finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojnoevidencijske specijalnosti avijacija, Prijedlog odluke o kvalitetu tačnih naftnih goriva, Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata…

Upravo se čita:  Crnogorski amandmani rezoluciji o Srebrenici: Dodatno potvrđeno da se ne želi etiketa postaviti jednom narodu

Kada je riječ o Prijedlogu odluke o kvalitetu naftnih goriva udruženje naftaša zatražilo je povlačenje ove tačke jer Prijedlog nije dovoljno dobar te ostavlja prostor za manipulacije.

S obzirom na politička dešavanja u Rs-u i najave o blokadi institucija pitanje je da li će se danas pojaviti ministri iz reda Srba.

Na jučerašnjoj sjednici NSRs su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje opredjeljenje o prijenosu nadležnosti odnosno povlačenje saglasnosti sa osnivanja pojedinih institucija BiH ali i Oružanih snaga BiH. No ovog puta NSRs nije precizirala rokove, već su naveli kada “Rs procijeni trenutak”.

Upravo se čita:  FTV podnio krivičnu prijavu protiv Uprave BHRT-a

Također je pozvan sudija iz Rs-a da napusti Ustavni sud BiH.

Staša Košarac nije želio prisustvovati ni Energetskom samitu u Neumu iako je MInistarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa jedan od pokrovitelja, jer su suorganizatori Ambasada SAD i Velike Britanije.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas