Utorak, 27 veljače, 2024

Vijeće ministara BiH o Nacrtu budžeta za 2022, novcu za izbore i radu OSA-e

Preporučeno

Ukoliko bi danas ministar finansija i rezora Vjekoslav Bevanda odbio dati podršku ovoj odluci to bi bio treći put da se spriječava osiguranje neophodnih finansijskih sredstava CIK-u.

Sjednica Vijeća ministara BiH bit će održana danas s početkom u 12 sati. Prije sjednice bit će održan Kolegij na kojem će se razmatrati prijedlog ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se na dnevni red uvrsti i Odluka o izdvajanju 12,5 miliona KM za potrebe provođenja izbornog procesa Centralnoj izbornoj komisiji koja još uvijek nema osigurane finansije iako je zakonski rok bio 19. maj. Milorad Dodik sinoć je najavio da će odluka biti usvojena. Nije poznato da li je postigao neki dogovor sa Draganom Čovićem jer ne žele rizikovati da visoki predstavnik nametne odluku, kao i da budu proglašeni kočničarima izbornog procesa u komunikeu PIC-a koje zasjeda 7. i 8. juna ili su poslušali poruke iz EU koja je pozvala da se usvoji posebna odluka.

Upravo se čita:  Dodik se sastao s Putinom, evo šta o tome kažu iz OHR-a

Ukoliko bi danas ministar finansija i rezora Vjekoslav Bevanda odbio dati podršku ovoj odluci to bi bio treći put da se spriječava osiguranje neophodnih finansijskih sredstava CIK-u. Bevanda tvrdi da je odluka nezakonita te je pozvao na usvajanje Nacrta budžeta za 2022. koji je na današnjem dnevnom redu. No, u Nacrtu je smanjen budžet za CIK i ukoliko se ne promijeni predviđeni iznos neće biti dovoljno novca za provođenje izbora. S druge strane, za bilo kakvu izmjenu potrebno je dodatno vrijeme što usporava cijeli proces usvajanja budžeta koji u Nacrtu ide Predsjedništvu BiH i koje ga može vratiti na doradu, pa tek onda prema PS BiH na usvajanje u oba doma.

Upravo se čita:  Nešić oduševljen dolaskom Sticza na mjesto komandanta EUFOR-a

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (materijal sa oznakom tajnosti), Godišnja platforma o obavještajno – sigurnosnoj politici za 2022. godinu (materijal sa oznakom tajnosti) i Prijedlog programa rada Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu (materijal sa oznakom tajnosti).

Strane ambasade kao i Evropska unija pozvale su vlast da osim Nacrta budžeta usvoje i posebnu odluku o izdvajanju sredstava za izbore koji moraju biti održani 2. oktobra. Moguće je da će, ako se vlast i danas ogluši odnosno ako se nastave blokade HDZ-a, svoje ovlasti iskoristiti visoki predstavnik Christian Schmidt te obavezati vlast svojom odlukom da odmah osiguraju sredstva za izbore. Ali to se ne očekuje prije srijede kada se okončava dvodnevno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas