Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Vijeće ministara: Povećan broj ilegalnih migranata u BiH

Preporučeno

U prva tri mjeseca 2024. godine evidentirana su 6.544 nezakonita migranta, što je povećanje za 26 posto u odnosu na 5.200 evidentiranih u istom razdoblju 2023.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva tri mjeseca 2024. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

U prva tri mjeseca ove godine strancima u BiH odobreno je 1.950 privremenih boravaka, a glavni razlozi za odobrenje prvog privremenog boravka su obrazovanje, rad s radnom dozvolom i rad bez radne dozvole. Istodobno, produljeno je 1.555 privremenih boravaka po osnovi spajanja obitelji i rada s radnom dozvolom ili bez nje. Najveći broj prvih ili produljenih privremenih boravaka odobren je državljanima Turske, a potom Srbije, Hrvatske, Indije, Crne Gore, Nepala, Kine i Šri Lanke. Istodobno, odobreno je 110 stalnih boravaka, od čega najveći broj državljanima Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Upravo se čita:  Bećirović u Švicarskoj upozorio svjetske lidere: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir

U prva tri mjeseca 2024. godine evidentirana su 6.544 nezakonita migranta, što je povećanje za 26 posto u odnosu na 5.200 evidentiranih u istom razdoblju 2023.

U izvještajnom razdoblju evidentirano je 3.928 osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice (1.434 na ulazu i 2.494 na izlazu iz BiH), što je za 60 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine. Osobe otkrivene u nezakonitom prelasku bile su većinom državljani Sirije (1.010), Turske (470), Afganistana (375), Maroka (202) i Pakistana (98).

Upravo se čita:  Potrošačka korpa u maju 2.950 KM, prosječna plata 1.335 KM

U izvještajnom razdoblju nabavljena je oprema za pregled dokumenata, kao i multisenzorski sustavi za nadzor granice srednjeg dometa koji će biti instalirani na postojeća vozila, te održane tematske obuke u cilju povećanja učinkovitosti zaštite državne granice.

Uposlene su 22 osobe koje su završile obuku za čin mlađeg inspektora, dok je obuka 98 kadeta za čin „policajac“ u tijeku.

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Zaključci 'Svesrpskog sabora' su napad na Dejtonski mirovni sporazum

Nadzor i zaštita granice osigurani su i putem suradnje s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, te kantonalnim MUP-ovima i Policijom Brčko distrikta BiH. Također, suradnja s Frontexom ogleda su u planiranju i provedbi obuka i združenih akcija.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas