Srijeda, 24 travnja, 2024

Vijeće ministara: Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine

Preporučeno

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi osiguranja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provedbe zajedničkih dogovorenih Smjernica politika, koje su rezultat ekonomskog i financijskog dijaloga 2024. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je u novom tekstu Program ekonomskih reformi (PER) Bosne i Hercegovine 2024. – 2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obveza Bosne i Hercegovine na europskom putu.

Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU-a i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove.

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju gospodarstva i unapređenje poslovnog okružja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih poduzeća, uspostavu uvjeta za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduvjeta za digitalnu transformaciju. Istodobno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja. Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora – sustavu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti gospodarstva već i sveukupnoj kvaliteti života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Program ekonomskih reformi, čijoj su izradi doprinijele institucije svih razina vlasti s kojima se odvijala suradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Europske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskim razinama prema Prijedlogu plana aktivnosti.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi osiguranja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provedbe zajedničkih dogovorenih Smjernica politika, koje su rezultat ekonomskog i financijskog dijaloga 2024. godine.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom u New Yorku

Ovo je deseti Program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Europskoj komisiji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija “Trougao”: Uhapšeno pet osoba, pretresaju se stambeni i poslovni objekti

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz tehničku...

Još vijesti za vas