Četvrtak, 18 travnja, 2024

Vijeće ministara se nije usaglasilo o Nacrtu zakona o sudu BiH: Krišto objasnila razlog

Preporučeno

Krišto je prokomentarisala i obraćanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen u Evropskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Na današnjem dnevnom redu bila je i bitna tačka, a radi se o Nacrtu zakona o sudu BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

Ipak, kako je rekla predsjedavajuća Vijeća ministara BiH na press konferenciji, nisu se uspjeli izjasniti po pitanju ovog nacrta.

– Želim istaknuti da smo trebali imati izjašnjenje o važnom zakonu. Radili smo do zadnjeg momenta i o Nacrtu zakona o sudu BiH. Međutim, nismo se uspjeli izjasniti. Resorni ministar je rekao da mu treba dodatno vrijeme. Stoga, ostavili smo još pet do sedam dana, kazala je Krišto.

Upravo se čita:  Završena sanacija: Kada će most “Počitelj” biti pušten u promet?

Dodala je i kako su imali u planu na dnevni red uvrstiti i Zakon o zaštiti ličnih podataka, međutim nisu dobili potrebna mišljenja.

– Zato nismo bili na kraju spremni da ga dodamo. Imali smo i određeni broj odluka koje se tiču EU. Zadovoljna sam onim što smo uradili i usaglasili. Ovaj put kojim radimo nas vodi do konačnog cilja. Ne radimo u Vijeću ministara BiH na principu mimoilaženja, nego konsenzusa i kompromisa. Time smo se rukovodili i do sada. To će biti naš prinicip i u budućnosti, poručila je.

Upravo se čita:  Uvođenje tri tarife: Kako ćemo ubuduće plaćati struju i koliko će ona koštati?

Prokomentarisala je i obraćanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen u Evropskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

– Ursula von der Leyen danas je na neki način obrazložila pozitivan stav za otvaranje pristupnih pregovora. Još nas očekuje konačna odluka Evropskog vijeća. Vjerujem da će sve zemlje članice dati zeleno svjetlo i da će se pozitivno očitovati po pitanju toga šta su institucije BiH napravile u proteklih 13 mjeseci. Napravljen je dovoljan iskorak, ali nastavljamo dalje. Imamo obavezu da nastavimo da radimo, kazala je Krišto.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas