Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Vijeće ministra zasjeda vanredno: Hoće li zakon o sukobu interesa biti usvojen danas?

Preporučeno

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u prethodnim danim, nakon sastanaka sa evropskim zvaničnicima, kazao kako su pregovori u toku, ali nije bilo konačnog ishoda.

Vijeće ministara BiH u 10 sati održati će vanrednu telefonsku sjednicu, a razmatrat će se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Ovaj zakon je jedan od uslova za otvaranje pregovora BiH sa EU, kako su evropski zvaničnici više puta naglašavali tokom diplomatskih posjeta, koje su sve učestalije u posljednjem periodu.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u prethodnim danim, nakon sastanaka sa evropskim zvaničnicima, kazao kako su pregovori u toku, ali nije bilo konačnog ishoda.

Upravo se čita:  Održana 7. sjednica Kolegija za europske integracije

– Mi smo jučer započeli, danas intenzivno pregovaramo o detaljima zakona o sukobu interesa i sve što smo uradili nakon odluke o uvjetnom zelenom svjetlu iz decembra pokazuje našu spremnost i opredjeljenost da se nastavi evropski put brže nego što smo ikada ranije putovali. Razgovori na kojima insistramao dugo se isplate i donose, prije svega, građanima benefite i korist, a politčarima možda ne, zbog čega nastaju dnevne svađe zbog kojih ljudi napuštaju BiH, rekao je Konaković jučer nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock.

Upravo se čita:  Bećirović: Hvala UK na podršci za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga prvo usvoji Vijeće ministara BiH, a zatim izglasa i Parlament BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dan žalosti u Tuzli: Danas će Amela i njeno dvoje djece biti ispraćeni na vječni počinak

Amela Čičkušić, te njeno dvoje djece Amar (2015) i Ajna (2022), koje je u tuzlanskom naselju Stupine u nedjelju...

Još vijesti za vas