Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Vijeće muftija IZ BiH odlučilo: Svi koji imaju preko 10.800 KM moraju dati zekat

Autor:Agencije

Preporučeno

Stav Vijeća muftija je da se punina intencija propisa sadekatul-fitra i zekata ostvaruje samo institucionalnim prikupljanjem u Fond Bjetul-mal i njihovom institucionalnom distribucijom.

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku o visini nisaba za ramazan, pa tako on iznosi 10.800 KM, odnosno 5.530 eura ili 5.960 američkih dolara.

Nisab je određena vrijednost ili količina imovine koju fizička ili pravna osoba treba posjedovati tokom godinu dana da bi podlijegala obavezi zekata.

Nisab podrazumijeva vrijednost ili količinu imovine koja prelazi osnovne životne potrebe, kao što su hrana, odjeća, kuća, stan, prijevozno sredstvo i osnovna sredstva za poslovanje i troškovi vezani za pobrojano.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Vijeće je također odlučilo da i ove godine iznos sadekatul-fitra (vitri) za ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM.

Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Iznos sadekatul-fitr je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.

Upravo se čita:  Povratnika Mehdina zadesila nedaća: Uginula mu krava od koje je živjela njegova porodica

Davanje sadekatul-fitra veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima.

Stav Vijeća muftija je da se punina intencija propisa sadekatul-fitra i zekata ostvaruje samo institucionalnim prikupljanjem u Fond Bjetul-mal i njihovom institucionalnom distribucijom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas