Nedjelja, 21 travnja, 2024

Više cijene uprkos lošem kvalitetu goriva

Preporučeno

Definitivno je da će od ponedjeljka gorivo u Federaciji Bosne i Hercegovine poskupjeti za pet feninga, dok je do korekcija cijena naftnih derivata u RS već došlo. Slobodno formiranje cijena u našoj zemlji, uprkos upozorenjima ekonomskih analitičara da gorivo ne bi trebalo biti skuplje od dvije marke, svima veže ruke, jer ne postoji mehanizam da se zaustavi divljanje cijena.

benzinskaOfanzive inspekcija

S druge strane, kvalitet goriva u BiH nije na zavidnom nivou, što su pokazala i istraživanja inspekcijskih organa. Federalni inspektori nisu željeli otkrivati o kojim benzinskim pumpama je riječ, ali su najavili da će, nakon otkrivanja loših uzoraka goriva, poduzimati drastične mjere i određivati visoke novčane kazne.

Upravo se čita:  Danas je u BiH luksuz izgledati pristojno: Porodici za šišanje mjesečno treba 100 KM!?

– Pokrenuta je ofanziva da bismo utvrdili prevare s lošim kvalitetom goriva, na šta godinama upozoravaju pojedine kontrolne kuće. U procesu kontrole moguće je da nadležna institucija oduzima dozvole za rad – kažu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Naftaši u BiH tvrde da nije realno prognozirati kretanje cijena naftnih derivata samo na temelju činjenice da za barel plaća 92 dolara.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

Iako rado govore o rastu cijena goriva, na upit zašto nisu u BiH padale kada je snižen barel nafte na svjetskom tržištu, iz Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH kazali su da “korekcija cijena zavisi od odluka distributera utemeljenim na slobodnom formiranju cijena kao principa tržišne ekonomije”.

– Došlo je do povećanja rafinerijskih cijena naftnih derivata, čime su prekinuti pozitivni trendovi na naftnim tržištima. Kao posljedica izraženijeg povećanja nabavnih cijena, stvoreni su uvjeti da se i na maloprodajnom tržištu FBiH cijene naftnih derivata korigiraju – saopćili su iz ovog udruženja.

Upravo se čita:  Schmidt o eventualnim izmjenama Izbornog zakona: Vlast treba preuzeti odgovornost

Lela Glibo iz Federalnog ministarstva trgovine za “Avaz” je naglasila da je 130 distributera u FBiH uputilo zahtjev za povećanje cijena benzina i dizela.

– Konstantno nam stižu zahtjevi. Sigurna sam da će i u ponedjeljak stići novi, tako da se naredne sedmice može očekivati poskupljenje goriva u FBiH – naglasila je Glibo.

(Dnevni avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas