Utorak, 23 srpnja, 2024

Više od 600 radnika nezadovoljno platama od 700 KM obustavili proizvodnju

Autor:Fena

Preporučeno

Tokom višesatnih pregovora, a nakon što su se radnici vratili na radna mjesta, danas je postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto

Radnici kompanije Emka Bosnia u Goraždu jutros su na određeno vrijeme obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika su zatražili poboljšanje uslova rada.

Kako saznaje Fena, dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plaća te načinom isplate toplog obroka kulminiralo je nakon odluke menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor, a nakon što su odbili premještaj u drugi pogon.

Ovim povodom u Goražde su stigli i prvi ljudi kompanije Emka iz Njemačke koji su se sastali s radnicima kako bi se pokušala iznaći rješenja. Prema nezvaničnim informacijama, radnici su zatražili i smjenu menadžmenta kompanije u Goraždu i Vitkovićima, a direktori iz Njemačke bili su iznenađeni dešavanjima u goraždanskoj kompaniji.

Upravo se čita:  Alarmantni podaci: FBiH u manje od pola godine ostala bez skoro 2.500 stanovnika

Postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto
Radnici tvrde da su na to pokušavali ukazati godinama, kratkotrajnim obustavama proizvodnje te brojnim dopisima koji do vlasnika u Njemačkoj nikada nisu došli.

Tokom višesatnih pregovora, a nakon što su se radnici vratili na radna mjesta, danas je postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto, s tim da se, kao što je bio slučaj do sada, radnicima neće nametati obaveza da dio sredstava troše u menzi koju je izabrao goraždanski menadžment.

Upravo se čita:  Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje

Kako se saznaje, razgovori se nastavljaju jer radnici ne odustaju ni od zahtjeva da se ne otpuste oni koji su upućeni na prinudni odmor.

Kompanija Emka Bosnia u Goraždu i Vitkovićima zapošljava više od 600 radnika, a prema njihovim tvrdnjama, prosječna plata uposlenih u proizvodnim pogonima iznosi nešto više od 700 KM, zbog čega mnogi u posljednje vrijeme napuštaju ovu kompaniju.

Upravo se čita:  Troškovi četveročlane porodice za četiri godine skočili više od 1.000 KM

EMKA grupa je vodeći svjetski proizvođač sistema za zaključavanje brava, šarnira i brtvi za kućišta u oblastima industrije, elektronike i transporta. U njenim pogonima nastaju alati za brizganje plastike i obojenih metala, proizvodi od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika, dijelovi i sklopovi za elektroindustriju, autoindustriju i drugo.
Kompanija u Goraždu je druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj, jedan od vodećih izvoznika iz BiH, a većinu proizvoda izvozi na evropsko tržište.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas