Utorak, 27 veljače, 2024

Više od 800 bh. poljoprivrednika želi da uzgaja najskuplje gljive na svijetu

Preporučeno

Za uzgoj najskuplje gljive na svijetu, tartufa, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od 1. juna do danas prijavilo se više od 800 zainteresovanih poljoprivrednika, izjavila je Senka Gatarić, direktor predstavništva londonske kompanije “Zelene laboratorije“ /Green Laboratories/ u Banjaluci.

“Ne postoji poljoprivredni proizvod koji donosi veću zaradu i pruža šansu za isplativ porodični posao u narednih 50 godina”, kaže Gatarićeva.

Londonska kompanija planira da u Republiku Srpsku i FBiH plasira milion sadnica lijeske u čijem se korijenu nalazi sjeme tartufa, a u okviru istog projekta u Srbiji je već od prošle godine zasađeno 400 plantaža.

Procjenjuje se da je uz 100 sadnica na parceli od jednog dunuma zemljišta prosječna godišnja zarada na početku uzgoja 16.500 eura, u punom rodu očekivani prihod je 27.500 eura, umanjen za 30 odsto koliko se vraća londonskoj kompaniji.

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

Najviše zainteresovanih za uzgoj tartufa na plantažama lijeske u Republici Srpskoj prijavljen je u opštinama Teslić, Čelinac, Lopare, Ugljevik i Zvornik.

Gatarićeva kaže da u Srpskoj postoje velika prirodna staništa tartufa, od kojih su neka na Vlašiću i Kozari, zbog čega je zemlja i odabrana za projekat plantažnog uzgoja ovog skupocjenog delikatesa na svjetskim trpezama.

Tartufi (Foto: Arhiv)
Tartufi (Foto: Arhiv)

Opšti uslovi za gajenje tartufa su da zemljište nema nagib veći od 10 odsto i da se nalazi na nadmorskoj visini iznad 200 metara, da nema visokih podzemnih voda i da zemljište nije plavno.

Upravo se čita:  Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Ugovor se potpisuje na 20 godina, uzgajivač besplatno dobija sadnice i stručnu pomoć, uz garantovan otkup roda po važećoj cijeni na Londonskoj berzi.

Jedina obaveza uzgajivača je da plati analizu zemljišta, što prema riječima Gatarićeve, košta 58 KM, te da dokaže vlasništvo nad zemljištem.

Sa plantaža lijeske uzgajivač sam skuplja rod lješnika, dok plod tartufa iz zemlje vade stručni timovi sa obučenim psima. Rok za plaćanje je 30 dana.

Upravo se čita:  Notarska komora FBiH: Notari su štit novog Zakona o sprečavanju pranja novca

Gatarićeva kaže da se prvi rod na plantažama lijeske sa tartufima u korijenu očekuje treće godine, maksimalan prinos nakon osme godine, a plantaže su isplative 50 godina.

Tartufi su gljive koje se nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 centimetara. Imaju prodoran miris po bijelom luku i starom siru, a za njihovo otkrivanje koriste se posebno izdresirani psi i svinje.

Najveći proizvođači i potrošači tartufa su Francuska i Italija.

Kompanija “Zelene laboratorije” je investicioni fond koji su 2007. godine u Londonu osnovale uspješne firme koje preko ovog fonda ulažu u isplative projekte od kojih očekuju veliku dobit.

Izvor: Srna

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas