Petak, 1 ožujka, 2024

Visoki predstavnik poslao posljednje upozorenje političarima: Usvojite tehničke izmjene Izbornog zakona ili ću ih nametnuti

Preporučeno

U obraćanju je kazao da je nova vlast ostvarila određeni napredak u smislu usvojenih zakona.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit obratio se danas medijima u Sarajevu, gdje je dao posljednje upozorenje političarima da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona. U obraćanju je kazao da je nova vlast ostvarila određeni napredak u smislu usvojenih zakona.

Bila bi mi čast da BiH pristupi Evropi. Posebno zahvaljujem organima vlasti, jer su ubrzali proces donošenja zakona. Zadnja vlada je imala neki procent od dva zakona po godini ili nešto slično, sada u protekloj godini, ako dobro razumijem, imamo deset zakona po godini. Pohvale. Znamo svi da to još nije dovoljno, moramo ubrzati proces. Moram reći da ova vlada radi u korist evropske integracije. Od kontakata iz Brisela i drugih glavnih gradova, moram reći da se radi o postignuću koji treba poštovati. Zahvaljujem Evropskoj komisiji što su uradili toliko. Međutim, trebali bi više ukazati na to da se ne radi o tome da samo Evropa nudi stvari. Ovo je mjesto gdje treba da se odvija saradnja i u narednim saradnjima, te tražiti da se ovdje uradi mnogo posla, a ne u Briselu. Rekao bih da predstoji mnogo posla – kazao je.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

Dodao je da su osnivači EU kazali da ne rade da formiraju vlade, nego da spoje ljude, a to je ono što i on želi reći danas.

– Ja nisam danas ovdje u ime vlasti, ja vidim sebe kao nekoga ko vodi računa o interesima građana, i svi oni koji su imenovani i izabrani da služe građanima. Stoga moram jasno naznačiti da postoje dva ključna interesa, jedna od njih je da Izborni zakon mora biti precizan, korektan, tranparentan. Nažalost, ljudi u BiH nisu mogli da se slože da donesu paket integriteta, potreban je bolji izborni i pravni okvir. Podsjećamo ih stalno na to, no uzalud. Ja mislim da moramo očekivati da političke elite odgovore na ova pitanja, ovo nisu komplikovane stvari. Glas građana mora da se poštuje, ali ne onako kako bi drugi željeli – naveo je Šmit.

Upravo se čita:  Polovina radnika u BiH zaposlena u javnom sektoru: "Stanje je neodrživo"

Naglasio je da su važne dvije stvari, jedna je suverenost države, a druga da izbori budu fer i korektni, zbog čega je važno da građani ne izgube povjerenje u izborni proces.

– Bolji pravni okvir je potreban za izbore, jer se osjećaju stalne prevare. Njih je osjetio OHR, OSCE, CIK, Venecijanska komisija i neke druge komisije. Moramo očekivati da politička klasa da odgovore na pitanja, koja nisu komplikovana. Glas građana je potrebno da ide onom kome je namijenjen da se da, a ne onako kako bi željeli neki drugi – rekao je Šmit.

Rekao je da se to ne može zaobići u zemlji koja planira da se pridruži Evropskoj uniji.

Upravo se čita:  Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

– Građanima BiH je potrebno dati mogućnost da glasaju u fer i korektnim izborima, trebaju se učvrstiti mjere protiv izborne prevare. Najgore što se može desiti u jednoj demokratiji je da građani izgube povjerenje u izborni proces i pozivam ih da ovu stvar shvate vrlo ozbiljno – istakao je.

Dodao je da će raditi na tome i da će se o tome moći čuti u javnosti.

– Ovo je moj posljednji poziv da donesete odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Pozivam sve stranke da učvrste integritet izbornog procesa, ali ako to ne bude slučaj sada, a ne u narednom mjesecu, postoji jedna osoba u gradu koja ima te nadležnosti – kazao je.

Kazao je da će političarima dati rok od dvije ili tri sedmice. Dodao je da to nije miješanje u izborni proces, nego ispunjavanje zahtjeva EU.

– Izmjene moraju podrazumijevati prijedloge OSCE-a, ODIHR-a i GRECO-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas