Srijeda, 19 lipnja, 2024

Visoki predstavnik upozorio UN: Nezabilježeni napadi na državu Bosnu i Hercegovinu

Autor:Fena

Preporučeno

Visoki predstavnik je odlučno odbacio pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u RS koja služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet Bosne i Hercegovine i pogrešno predstavlja njeno ustrojstvo.

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je svoj redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, navodeći događaje relevantne za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u periodu od 16. aprila do 15. oktobra ove godine.

Kao konačni autoritet u području djelovanja, visoki predstavnik je upozorio na do sada nezabilježene napade na Mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike.

Kako je saopćeno iz OHR-a, on je istakao da odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji Mirovnom sporazumu.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

Visoki predstavnik je odlučno odbacio pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u RS koja služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet Bosne i Hercegovine i pogrešno predstavlja njeno ustrojstvo.

-Država Bosna i Hercegovina nije savez država niti konfederacija. Na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina – naglasio je visoki predstavnik.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

On je naglasio da međunarodnoj zajednici i dalje ostaju dostupni instrumenti da se suprotstavi prijetnjama Mirovnom sporazumu. Ovi instrumenti se moraju održavati i jačati.

U izvještaju se također navode koraci koji su poduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i napretka ka integraciji u EU, kao pozitivna ostvarenja.

Visoki predstavnik je upoznao članove Vijeća sigurnosti da se u izvještajnom periodu povećao broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena. Postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

Visoki predstavnik će svoj sljedeći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti u maju 2024. godine.

Integralni tekst izvještaja visokog predstavnika dostupan je na web stranici www.ohr.int, saopćeno je iz OHR-a.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Počinje ljeto: Sutra će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta

Sutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta, iako je nama sudeći po...

Još vijesti za vas