Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Vjekoslav Bevanda dobio novog Touarega

Preporučeno

Kancelarija Predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande nabavio je nedavno dva automobila visoke klase, od kojih je jedan marke VW touareg. Kako je pojašnjeno, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, skladno pravilima funkcije koju obnaša, pripada automobil visoke klase, a uskoro se očekuje i donošenje pravilnika o načinu korištenja vozila u uredu, odnosno Generalnom sekretarijatu.

vjekoslav-bevandaNabavka dva nova vozila u uredu predsjedavajućeg SM-a izvršena je nakon što je, kako doznaje list Oslobođenje prodat automobil audi Q7 nekadašnjeg predsjedavajućeg Nikole Špirića, nabavljen pod sumnjivim okolnostima i plaćen 219.900 KM. Njegova procijenjena vrijednost, iako je iz 2008, bila je svega 49.234 KM, a niska prodajna cijena opravdana je prelaskom 135.000 kilometara i čestim kvarovima. Prodat je i jedan od dva audija A8, onaj iz 2007. čija je procijenjena vrijednost 38.422 KM (prešao 235.500 kilometara).

– Obavljen je nedavno postupak prodaje starih i nabavke novih vozila. To je sasvim prirodna stvar, da se nakon određenog vremena automobili zamijene zbog dotrajalosti. Održavanje starih vozila daleko više košta državu i proračun nego nabavka novih, istakao je za Oslobođenje Zvonimir Kutleša, generalni tajnik Vijeća ministara BiH.

Upravo se čita:  Hadžikadić: Neispunjena obećanja na štetu Bosne i Hercegovine

On je podsjetio da kao generalni tajnik koristi pasat star 11 godina, koji je u jako lošem stanju. No, doznajemo neće još dugo biti tako. Generalni sekretarijat VM-a BiH ovih dana oglašava objavu za prodaju i tri preostala automobila u okviru ureda predsjedatelja.

Tako će biti prodat audi A8 iz 2002. (prešao 313.319 kilometara), čija je procijenjena vrijednost 12.000 KM, a stanje veoma loše, te dva pasata – generalnog tajnika iz 2002. (prešao 360.000 kilometara) procijenjene vrijednosti 6.750 KM i onaj iz 1999. (prešao 233.500 kilometara) vrijednosti 3.250 KM, također, sa procjenom stanja veoma loš.

Prodaja vozila u Vijeću ministara BiH i nabavka novih, inače, obavlja se na osnovu informacije o stanju vozila u uredima predsjedatelja i ministara VM-a BiH, usvojenoj na 12. sjednici 19. jula 2012. Tada je zaključeno kako se u Generalnom tajništvu ima prodati ukupno pet automobila.

– Imamo na raspolaganju još nekolicinu automobila u sastavu voznog parka, koji se koriste za protokolarne i kurirske poslove, naglasio je Kutleša.

Upravo se čita:  Sudinica Uzunović zabranila Dodiku da svjedokinji postavi jedno pitanje

Generalni tajnik nije mogao govoriti o toku nabavke automobila po ministarstvima, jer kako je naglasio, “to obavlja samostalno svaka institucija – ministarstvo za sebe”.

List Oslobođenje je objavio kako su u skladu sa informacijom usvojenom na Vijeću ministara BiH sredinom prošle godine, za zamjenu planirani automobili audi A6 u uredima ministara vanjskih poslova (iz 2005, prešao 200.825 kilometara, procijenjene vrijednosti 11.960 KM – neispravno vozilo), te finansija i trezora, prometa i komunikacija, civilnih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (svima je 2007. godina proizvodnje).

Audi u Ministarstvu finansija i trezora na spisku za prodaju našao se zbog vanjskih oštećenja, te pređenih 337.250 kilometara, procijenjen na 28.335 KM. Za onaj u Ministarstvu prometa ocijenjeno je da je u lošem stanju, prešao je 273.446 kilometara, a procijenjen na 20.500 KM, dok nešto manje, 20.042 KM vrijedi onaj u Ministarstvu civilnih poslova sa pređenih 270.000 kilometara, čiji “troškovi održavanja rastu”. Prodaja je aktuelna i u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zbog “rasta troškova održavanja” koji je prešao 200.000 kilometara i vrijedi između 30 i 35.000 KM.

Upravo se čita:  Isak: Brojni su primjeri policijske saradnje u regionu, neodgovorno je to predstavljati kao agresiju

Za zamjenu su i automobili marke VW touareg iz 2007. u Ministarstvu pravde zbog velikih troškova održavanja (prešao 215.000 kilometara), a procijenjen na 35.000 KM, kao i onaj u Ministarstvu odbrane istog godišta, sa pređenih 186.000 kilometara i ocjenom “srednje ne zadovoljava elektronsku sigurnost u prometu”.

Oslobođenje doznaje kako su stigla četiri nova pasata, ali se krije u koja tačno ministarstva. Za sada se jedino navodi da ministar finansija i trezora Nikola Špirić nije zadovoljan pasatom i da bi radije BMW pa je za očekivati kako je Ministarstvo finansija i trezora BiH jedno od onih kojima su pripala nedavno nabavljena vozila.

Promjenu automobila bi i zamjenici ministra odbrane, ali nisu u okviru informacije, ministar prometa i komunikacija BiH, esdepeovac Damir Hadžić, želi promjenu čak deset vozila, a ministar izbjeglih i raseljenih Damir Ljubić to je već uradio za sebe i svog šefa kabineta.

Izvor: Oslobođenje

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas