Subota, 20 travnja, 2024

Dodik: Vjerujem da će se stvoriti eksterni uslovi za raspad BiH

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se žrtvuje suviše političkih stavova zbog imaginarne priče o mogućim evropskim integracijama

dodik“I sama Evropa, koja ima strahovite socijalne i ekonomske probleme, kaže da poslije Hrvatske, dugi niz godina neće primiti nijednu zemlju pod svoju `kapu`. Druga je tema da mi sami, zbog sebe, moramo da usvojimo evropska pravila da bi nam bilo bolje”, naglasio je Dodik.

On je za portal “Telegraf.rs” rekao da ne vidi mogućnost da BiH preživi u budućnosti, jer je to podijeljeno društvo, prenosi Srna.

Upravo se čita:  Dodik nakon ročišta opet negirao genocid u Srebrenici, pa poručio: BiH je kolonija u kojoj žele da se pitaju stranci

“Vjerujem da će se stvoriti eksterni politički uslovi za raspad BiH. I vjerujem da taj raspad treba da bude miran. Za sve je najbolje da sarađujemo i živimo u miru bez krutih granica, da imamo kompatibilan ekonomski sistem, a da smo politički suvereni u donošenju svih važnih odluka. Da li će to biti 2035. ili ranije, potpuno je nebitno”, istakao je Dodik, komentarišući novu mapu Evrope 2035. koju su izradili ruski stručnjaci, a prema kojoj će Srbija i Hrvatska podijeliti BiH.

On je naglasio da će Republika Srpska, bez obzira na ekonomske nevolje u EU i regionu, uspjeti da zabilježi pozitivnu stopu rasta bruto-društvenog proizvoda u 2013. godini i u ovom trenutku ima dugoročno ugovorenih poslova i obezbijeđenih investicija čija je ukupna vrijednost 2,9 milijardi eura.

Upravo se čita:  Bećirović: Bosna i Hercegovina je nepokoriva i junačka država!

Dodik je rekao da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske i da je tržište Srbije važno za Srpsku.

“Već smo sarađivali na nekoliko infrastrukturnih projekata. Trebalo bi razgovarati o tome kako da se napravi kompatibilno tržište, uz finansijsku podršku koja bi bila usmjerena na zajedničke projekte”, smatra Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da će Republika Srpska pratiti zvaničnu politiku Srbije, mada smatra da je Srbija trebalo hrabrije da traži podjelu Kosova.

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

“Sada kada postoji Platforma o Kosovu, mi ćemo je poštovati, šta god da mislimo o njoj. I Republika Srpska sigurno neće dozvoliti priznanje Kosova u BiH. To su dvije konstante u našoj politici koje ćemo poštovati. Sve ostalo su lične političke varijacije”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da je dobar podsticaj koji potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić daje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas