Nedjelja, 25 veljače, 2024

Vlada FBiH dijeli vaučere od 200 KM građanima za odmor

Autor:Fena

Preporučeno

Ministrica Đapo ističe kako je za turizam u ovoj godini izdvojeno 5 milijuna maraka iz Proračuna FBiH.

Edita Đapo, ministrica okološa i turizma u Federaciji BiH kazala je kako je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela dva vrlo važna zakona, Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi.

– O Zakonu o turizmu se jako puno pričalo jer je 2014. godine Ustavni sud rekao da Zakon o turističkim zajednicama nije donesen po Ustavu, zbog čega je trebalo ispuniti tu obvezu. S obzirom na reformsku agendu, opredijelili smo se da Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o turističkoj djelatnosti spojimo i napravimo jedan Zakon o turizmu. Taj Zakon o turizmu usvojen je na Vladi FBiH 2017. godine kao prijedlog i poslali smo ga u Parlament. Krajem 2019. godine kada ga je trebalo razmatrati dobili smo informaciju da neće proći i da je bolje da ga povučemo iz parlamentarne procedure te ga doradimo kroz javne rasprave – objasnila je ministrica.

Dodala je kako su, nakon toga, održali niz javnih rasprava s gospodarstvenicima, turističkim sektorom i svim sudionicima u turizmu na temelju čega je izrađen novi tekst koji je danas usvojen i koji ide dalje u Parlament FBiH.

– I dalje se držimo prijedloga da postoji mogućnost osnivanja Turističke zajednice FBiH te turističkih zajednica županija, gradova i općina, jer su mnoge županije već donijele svoje zakone po kojima se omogućuje osnivanje turističkih zajednica na lokalnoj razini – naglasila je Đapo.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

Istaknula je kako se tim zakonom uređuje i oblast za turističke agencije.

– Novina je da su u sustav stavljene internet agencije koje su do sada prodavale svoje paket aranžmane bez registriranja u Federaciji BiH. Sada će morati biti registrirani i plaćati porez kao i svi drugi. Također smo usuglasili ovaj zakon s dvije europske direktive – podvukla je ona.

Ministrica navodi kako je riječ o Uredbi o statistikama prema kojoj će se napraviti elektronsko izvještavanje, a čija će baza podataka biti u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. Ministarstvo bi tada imalo podatke o svim agencijama, vodičima, hotelima, odnosno svim sudionicima u turizmu.

– Druga direktiva je Uredba o paket aranžmanima i zaštiti potrošača. Agencije će sada morati staviti polog ili bankovnu garanciju u iznosu od 10 posto od paket aranžmana, a sve u cilju zaštite potrošača, odnosno građana, korisnika njihove uloge – smatra Đapo.

Još je kazala kako bi Zakon o turizmu sada pokrivao i oblast turističkih vodiča koji su do sada bili samo obrtnici, a koji su morali imati fiskalne kase. Oni sada, kako kaže, mogu imati dodatno zaposlenje i raditi u turističkim agencijama.

Zakon o boravišnoj taksi govori što je boravišna taksa, tko su obveznici, tko je oslobođen plaćanja takse i slično. Taj novac koji se prikupi dijelio bi se 80 posto turističkim lokalnim zajednicama, 10 županijskim, a 10 posto Turističkoj zajednici FBiH.

Upravo se čita:  Ovo je najskuplji automobil uvezen u BiH, država od njega zaradila skoro 100.000 KM

– Držimo se reformske agende da se ukinu svi parafiskalni nameti, a jedan od parafiskalnih nameta za gospodarstvo bila je turistička članarina. Županije, naravno, imaju svoje zakone i prema tim zakonima uplaćuju članarine – objasnila je ministrica.

Đapo ističe kako je za turizam u ovoj godini izdvojeno 5 milijuna maraka iz Proračuna FBiH.

– Mi smo s 1.5 milijuna izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, s obzirom na to da je jako star i opasan za turiste. Dva milijuna ići će kao vaučeri građanima – rekla je ministrica.

Naglašava kako je Vlada za vrijeme pandemije pomogla turističkim djelatnicima i gospodarstvu, ali kako ove godine želi pomoći građanima.

– S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH – dodaje Đapo.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svatko tko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

– Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva milijuna, a najkasnije do 31. prosinca ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i gospodarstvu. Nadam se da ćemo ovime motivirati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine – podvukla je ona.

Drugi program je, dodaje Đapo, podrška medijima.

– Maksimalan iznos koji će moći dobiti mediji, odnosno web portali, printani mediji i turistički magazini bit će 25 tisuća maraka. Njihova obaveza je pisati o ljepotama Federacije BiH kako bismo motivirali građane da što više vremena provode u ovom entitetu i upoznaju se s ljepotama svoje zemlje – kazala je.

Đapo je na kraju rekla kako je usvojen i program pomoći ruralnim područjima pri čemu će svi koji iznajmljuju i koji su registrirani u sustavu u ruralnim područjima moći dobiti pomoć od tisuću do 20 tisuća maraka.

– Zadnji program je podrška razvoju zimskom, odnosno planinskom turizmu za što će biti izdvojeno od 100 do 350 tisuća maraka – zaključila je ministrica Đapo.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas