Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Vlada FBiH odlučila: Novo povećanje u FBiH, evo koliko će iznositi minimalna penzija

Nemojte propustiti

Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela je odluku o novom povećanju penzija.

Kako je objavio federalni premijer Fadil Novalić, od aprila prošle godine penzije su povećan šesti put.

“Kako sam nedavno i najavio, nakon aprilskog, slijedi i julsko povećanje. Ukupno u zadnjoj godini rast najnižih penzija iznosi 40 posto. Prosječne penzije smo od 2015. godine povećali za 60 posto. Mi radimo i vodimo brigu o našim građanima”, naveo je Novalić.

Sa novim povećanjem minimalna penzija iznosit će 538 KM.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o vanrednom usklađivanju penzija u procentu od 3,9 posto.

Upravo se čita:  Užas u Sarajevu: Autom udario dvije djevojke, jedna poginula

Ovom odlukom, u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,9 posto, odnosno da se penzije uvećaju za ovaj procenat, počev od penzije za juli 2023. godine.

Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje. U obrazloženju odluke je navedeno da je odredbom člana 80. Zakona o PIO propisano da Vlada Federacije može odlučiti da izvrši vanredno usklađivanje penzija, koje se može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Upravo se čita:  Bosnu i Hercegovinu za četiri godine napustilo šest i po hiljada profesionalnih vozača: "Najgore tek slijedi"

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaprimilo akt Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje 25. aprila ove godine, kojim je dostavljena informacija prema kojoj su se na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku stekli uslovi, odnosno mogućnosti za vanredno povećanje penzija od 3,9 posto, s primjenom od jula mjeseca 2023. godine.

Upravo se čita:  Za pet godina vlast BiH platila 34,8 miliona KM penala zbog neiskorištenih kredita?!

U informaciji Federalnog zavoda PIO navedeno je da je prema prijedlogu vanrednog usklađivanja penzija po stopi od 3,9 posto s primjenom od jula mjeseca 2023. godine izvršena finansijska procjena prema kojoj će biti potrebno 52 miliona KM.

Podsjećamo da je Vlada FBiH početkom aprila ove godine donijela odluku o konačnom redovnom usklađivanju penzija u ovoj godini koje iznosi 16,25 posto, te sa današnjim vanrednim usklađivanjema od 3,9 posto, predstavlja ovogodišnji rast penzija više od 20 posto.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo