Srijeda, 19 lipnja, 2024

Vlada FBiH odobrila poticaje za kupovinu električnih vozila za 32 korisnika

Preporučeno

Vlada FBiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom je odobrila poticaje za 32 korisnika za kupovinu električnih automobila, u ukupnom iznosu od 185.000 KM. Riječ je o dodjeli subvencija za drugi kvartal ove godine, koji je obuhvatio period od 1. septembra do 12. decembra.

Ovaj izbor izvršen je nakon provedenog Javnog poziva po Programu utroška sredstava tekućih transfera pojedincima, a koji je bio otvoren od 3. juna do 12. decembra ove godine, odnosno do utroška raspoloživih finansijskih sredstava.

Upravo se čita:  Jasmina Izetbegović imala saobraćajnu nesreću u Stocu

Podsjetimo, namjena Programa koji je Federalna vlada usvojila 19. maja ove godine je subvencioniranje kupovine novih automobila registriranih u FBiH, koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem pokreće i električni pogon (hibridni automobili), u ovoj godini. Inače, za prvi kvartal, odnosno period od 3. juna do 31. augusta ove godine, uslove za dobivanje ovih poticaja ostvarila su 33 korisnika, za što je Vlada FBiH ranije odobrila 175.000 KM.

Kako je današnju odluku obrazložilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Komisija za selekciju prijava konstatovala je da su za drugi kvartal na Javni poziv pristigla ukupno 34 zahtjeva, od kojih dva nisu zadovoljila kriterije iz Programa i Javnog poziva.

Upravo se čita:  Nevjerovatna ljubavna priča: Francuz prešao na islam radi Suade i preselio se u BiH

Visina iznosa koji se dodjeljuje za električne automobile je 10.000 KM, a za hibridne električne “plug-in” i hibridne “full hybrid” automobile 5.000 KM. Današnjom odlukom koja se odnosi na drugi kvartal, po 5.000 KM odobreno je za 27 izabranih korisnika za kupovinu “plug-in” i “full hybrid” automobila, a po 10.000 KM za pet njih koji su aplicirali za električne automobile.

Upravo se čita:  Brojni gosti na bajramskom čestitanju kod reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića: Najmlađi dobili bajram-banku

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli poticaja, sa definisanim pravima i obavezama. Nakon zaključenih ugovora sredstva će se uplatiti na račun korisnika. Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Odluka će biti objavljena u Službenim novinama Federacije, a lista korisnika koja je sastavni dio Odluke, na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas