Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Vlada FBiH se odriče nabavke automobila: Dva miliona KM ide za djecu oboljelu od cistične fibroze

Preporučeno

Roditelji djece sa cističnom fibrozom lijek u Federaciji Bosne i Hercegovine moraju platiti 500.000 KM, dok su isti lijekovi u RS besplatni.

Vlada FBiH na prijedlog Kolegija i premijera Nermina Nikšića donijela je odluku po kojoj se ove godine odriče od nabavke automobila u iznosu od dva miliona KM, a taj novac će kako saznajemo biti preusmjeren na liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Upravo se čita:  Kakvu "tajnu" krije ministar Helez i šta ćemo vidjeti u BiH? "Nabavljamo nešto što nema niko u regionu"

Ovo je prvi put da se ministri odriču automobila, a riješava se problem oboljele djece za ovu godinu.

Prema informacijama iz Vlade FBiH, zaduženo je ministarstvo zdravlja da od sljedeće godine iznađe sistemsko rješenje da ovaj lijek za rijetku bolest uđe na A listu.

Podsjetimo, roditelja čija djeca boluju od cistične fibroze sredinom juna održali su protest ispred zgrade Federalnog ministarstva zdravstva.

Upravo se čita:  Trojka podržava OHR: Pozivamo EU i druge partnere da nedvosmisleno stanu iza Visokog predstavnika

Okupljeni su bili samo s jednim zahtjevom, a to je ista prava za svu djecu u Bosni i Hercegovini.

Roditelji djece sa cističnom fibrozom lijek u Federaciji Bosne i Hercegovine moraju platiti 500.000 KM, dok su isti lijekovi u RS besplatni. Terapija za godinu dana košta gotovo pola miliona KM.

Tražili su od predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade Federacije BiH da se za 28 djece sa dijagnozom cistična fibroza po hitnom postupku omogući nabavka lijeka Kaftrio kako bi se spasili njihovi životi!

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas