Nedjelja, 1 listopada, 2023

Vlada FBiH se odriče nabavke automobila: Dva miliona KM ide za djecu oboljelu od cistične fibroze

Preporučeno

Roditelji djece sa cističnom fibrozom lijek u Federaciji Bosne i Hercegovine moraju platiti 500.000 KM, dok su isti lijekovi u RS besplatni.

Vlada FBiH na prijedlog Kolegija i premijera Nermina Nikšića donijela je odluku po kojoj se ove godine odriče od nabavke automobila u iznosu od dva miliona KM, a taj novac će kako saznajemo biti preusmjeren na liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Upravo se čita:  Filandra za BHRT: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa na Balkanu ...

Ovo je prvi put da se ministri odriču automobila, a riješava se problem oboljele djece za ovu godinu.

Prema informacijama iz Vlade FBiH, zaduženo je ministarstvo zdravlja da od sljedeće godine iznađe sistemsko rješenje da ovaj lijek za rijetku bolest uđe na A listu.

Podsjetimo, roditelja čija djeca boluju od cistične fibroze sredinom juna održali su protest ispred zgrade Federalnog ministarstva zdravstva.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Okupljeni su bili samo s jednim zahtjevom, a to je ista prava za svu djecu u Bosni i Hercegovini.

Roditelji djece sa cističnom fibrozom lijek u Federaciji Bosne i Hercegovine moraju platiti 500.000 KM, dok su isti lijekovi u RS besplatni. Terapija za godinu dana košta gotovo pola miliona KM.

Tražili su od predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade Federacije BiH da se za 28 djece sa dijagnozom cistična fibroza po hitnom postupku omogući nabavka lijeka Kaftrio kako bi se spasili njihovi životi!

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo