Srijeda, 24 travnja, 2024

Vlada KS dala zeleno svjetlo: MUP KS se pojačava i obnavlja “krvnu sliku”, primaju još 200 policajaca

Preporučeno

- Vlada Kantona Sarajevo pokazala je razumijevanje i podršku MUP-u Kantona Sarajevo u nastojanjima da ojačamo policiju i osiguramo još bolje sigurnosno okruženje za naše građane.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluku o davanju saglasnosti Upravi policiji Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), da provede postupak raspisivanja Javnog konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta i zapošljavanja policijskih službenika u činu “policajac” za 200 izvršilaca.

Podjetimo, inicijativu je podnio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice.

Iz sarajevske policije su saopćili da za uspješno funkcionisanje MUP-a KS neophodna je profesionalna, osposobljena i učinkovita policija koja, osim materijalnim resursima, raspolaže i kvalitetnim i osposobljenim ljudskim potencijalima. Ministar Katica je podsjetio da je prošle godine zaposleno 195 novih policijskih službenika, te da je u toku prijem još 250 policajaca i 30 mlađih inspektora. Lica koja se odaberu za prijem moraju proći osnovnu obuku za kadete u trajanju od sedam mjeseci za čin “policajac”, tako da bi ovih 250 policajaca trebalo biti u redovima MUP-a KS u toku 2024. godine. Uporedo s tim, raspisat će se javni konkurs i provoditi procedura za prijem još 200 policijskih službenika.

Upravo se čita:  “Zima” će još kratko trajati: Vraćaju nam se ljetne temperature!

– Vlada Kantona Sarajevo pokazala je razumijevanje i podršku MUP-u Kantona Sarajevo u nastojanjima da ojačamo policiju i osiguramo još bolje sigurnosno okruženje za naše građane. Drago mi je što Vlada prati našu viziju i ciljeve jer ćemo na ovaj način dobiti podmlađeni, educirani i osposobljeni policijski kadar i značajno “obnoviti krvnu sliku” MUP-a Kantona Sarajevo-Uprave policije, izjavio je ministar Katica.

Upravo se čita:  April je, nije januar: Ovo su jutrošnji prizori iz BiH, evo šta nas čeka narednih dana

Kako je više puta isticao ministar Katica, MUP Kantona Sarajevo maksimalno je unaprijedio i učinio transparentnim postupak zapošljavanja, od prijave na javni konkurs, preko testiranja opće i fizičke sposobnosti, pa do same obuke i početka rada.

Na web stranici MUP-a Kantona Sarajevo nalaze se teme, oblasti i pitanja iz kojih kandidati polažu ispite, a sam postupak polaganja vrši se pod šiframa i videonadzorom čime je isključena bilo kakva mogućnost uticaja ljudskog faktora, zaključuje se u saopćenju MUP-a KS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj unosa 45.000,00 eura, objavila je Carinska uprava Republike...

Još vijesti za vas