Petak, 1 ožujka, 2024

Vlada KS utvrdila Prijedlog budžet u iznosu od 1,53 milijarde KM i uputila ga u Skupštinu KS

Autor:Patria

Preporučeno

Prijedlogom budžeta, u odnosu na Nacrt, su povećani transferi za malu privredu i poljoprivredu, te predviđena sredstva za subvencioniranje aviolinija.

Vlada Kantona Sarajevo je na sinoćnjoj sjednici utvrdila Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu u iznosu od 1,53 milijarde KM i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Prijedlog je obuhvatio sve zakonske obaveze Kantona Sarajevo, koje podrazumijevaju redovna mjesečna izdvajanja za naknade porodiljama i ostalim korisnicima socijalne zaštite, kao i naknade po osnovu prava boračke populacije, te drugih zakonskih prava.

Planirana su sredstva za jačanje javnog prijevoza, kao i komunalne privrede, unapređenje čistoće na javnim gradskim površinama, kao i sredstva za kapacitiranje robnih rezervi.

Upravo se čita:  Od 40 kontrolisanih ugostiteljskih objekata inspektori zapečatili osam!

Po prvi put iz Budžeta KS su planirana sredstava za sufinansiranje produženih boravaka u osnovnim školama. Značajna sredstva su izdvojena za rekonstrukcije škola, kupovinu udžbenika, te finansiranje Studentskog doma.

U okviru kapitalnih investicija, nastavlja se nabavka novih tramvaja, u cilju unapređenja javnog gradskog prijevoza, kao i njegovog kapacitiranja ekološki prihvatljivim vozilima.

Također se planira nabavka nove opreme pripadnicima MUP-a KS, kao i školovanje 250 novih kadeta.

Upravo se čita:  Vijeće ministara: Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine

Planirana su, između ostalog, sredstava za kupovinu novih sofisticiranih uređaja za javne zdravstvene ustanove, kao i finansiranje nabavke pomagala za ratne vojne invalide, a planirana je i pozicija za jačanje programa preventivne zdravstvene zaštite građana.

Za kapitalne projekte u oblasti kulture planirano je 16 miliona KM.

Prijedlogom budžeta, u odnosu na Nacrt, su povećani transferi za malu privredu i poljoprivredu, te predviđena sredstva za subvencioniranje aviolinija.

Upravo se čita:  Neobična putanja: Izviđački avion ponovno leti iznad Bosne i Hercegovine

U skladu s opredjeljenjem Vlade da se zadrži i unaprijedi kadrovska struktura u obrazovanju, policiji, sektorima socijalne zaštite, kulture i sporta, te javne uprave planirana su i dodatna sredstva za plaće uposlenima u iznosu od 23 miliona KM, u skladu sa kolektivnim ugovorima i dogovorima sa sindikalnim organizacijama.

Uz Prijedlog budžeta, utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas