Nedjelja, 25 veljače, 2024

Vlada usvojila dopunu Zakona o radu kojom se omogućava rad studentima

Preporučeno

- Usvajanjem ovih dopuna u Zakonu o radu poslodavcima će biti omogućeno jednostavno angažovanje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

Na sjednici Vlade Federacije BiH koja je održana danas u Sarajevu usvojena je dopuna teksta Zakona o radu u FBiH kojom se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dopuna Zakona o radu studentima omogućava rad na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana, odnosno šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

– Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te stjecanje radnih navika tokom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Također im se omogućava i stjecanje prihoda, što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i samih studenata tokom školovanja, te doprinosi osjećaju vrijednosti i doprinosa, ličnog i društvenog – kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Upravo se čita:  Ponovo se oglasio Fikret Hodžić i najavio nastavak borbe: 'To što sam osuđen, ne znači da sam kriv'

Prema riječima Delića Vlada Federacije BiH je krenula i u izmjene Zakona o radu koje dopuštaju rad studentima šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine i kako bi smanjila rast “sivog tržišta” rada, s obzirom na to da poslodavci, pogotovo u uslužnim djelatnostima, imaju potrebu i interes za angažman studenata na privremenim i povremenim poslovima, ali se ne odlučuju na njihov angažman zbog straha od potencijalne neregularnosti samog procesa i sankcija zbog istih.

Upravo se čita:  Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

– Usvajanjem ovih dopuna u Zakonu o radu poslodavcima će biti omogućeno jednostavno angažovanje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

A osim toga, legalizovanjem rada redovnih studenata nastojimo smanjiti brojne malverzacije i pojednostaviti kontrolu od nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno koji je u nedostatku pravnih propisa sada već sasvim uobičajen na našem tržištu rada – zaključio je Delić.

Upravo se čita:  Đajić: Tim ljekara putuje u Hag da pregleda Mladića, pomogli smo i Župljaninu i Stanišiću

Naglašava kako da očekuje da će se Zakon što prije naći na dnevnom redu domova Parlamenta FBiH kako bi njegova primjena počela prije sezone u kojoj se na tržištu rada, posebno u uslužnim djelatnostima traži uvijek radnik više. Dopuna zakona o radu ide po skraćenoj proceduri, što će također ubrzati proceduru njegovog usvajanja.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas