Nedjelja, 25 veljače, 2024

Vlada usvojila novu informaciju o epidemiološkoj situaciji u FBiH

Preporučeno

Vlada FBiH je usvojila informacija o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 9.5.2022. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 60 dana računajući od 12.05.2022. godine, koji se utvrđuje kao dan početka njihove primjene.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere spram epidemiološke situacije i o torne redovno izvještavaju Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.
Krizni štab FMZ je zadužen da kontinuirano prati epidemiološku situaciju COVID-19 na području FBiH, te u slučaju pogoršanja odmah preporuči Vladi nove mjere.
Ovaj štab će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, kantonalnim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, te Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija.
U skladu sa zaključkom od 8.12021. godine, Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Upravo se čita:  Ovo je najskuplji automobil uvezen u BiH, država od njega zaradila skoro 100.000 KM

U informaciji Kriznog štaba FMZ je, uz ostalo, navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 6,03 slučaja na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidence od prosječne zabilježene u Hercegovačko-neretvanskom (18.9), Posavskom (14,51), Zapadnohercegovačkom (11.78) i Sarajevskom kantonu (6,18).

U Federaciji BiH su na bolničkom liječenju trenutno 42 osobe zbog COVID-19, od kojih niti jedna nije na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Kada je riječ o procjeni rizika u FBiH se u proteklom izvještajnom periodu bilježi nizak nivo prijenosa virusa u zajednici. Uzimajući u obzir povoljan trend pada svih sedmičnih indikatora u prethodnom mjesecu, procjenjeno je da je prijetnja zdravlju opće populacije niska, ali da dominacija Omicron varijanta virusa i nedovoljnog obuhvata imunizacijom predstavlja kontinuiran rizik za ranjive skupine.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas