Petak, 1 ožujka, 2024

Vladimir Putin nudi rješenje za izvoz žitarica iz Ukrajine: Najlakše rješenje, to niko ne spriječava

Preporučeno

Putin je rekao da će se problemi na globalnom tržištu pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija ruskim proizvođačima gnojiva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u petak optužbe da Rusija blokira izvoz žita preko ukrajinskih luka i predložio da se žito izvozi kroz Bjelorusiju, uz uslov da se toj zemlji ukinu sankcije.

Putin je na državnoj televiziji rekao da Zapad pokušava prikriti vlastite pogreške optužujući Rusiju za probleme na globalnom tržištu.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Ruska vojska je zauzela veći dio južne ukrajinske obale i njeni brodovi kontrolišu pristup lukama na Crnom moru. Moskva je optužila Ukrajinu i Zapad za poremećaje u izvozu ukrajinskog žita.

– Ako neko želi riješiti problem izvoza žita iz Ukrajine, molim, najlakši način je kroz Bjelorusiju. To niko ne sprečava. Ali, najprije treba ukinuti sankcije Bjelorusiji, rekao je Putin, prenosi N1.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko je ranije u petak rekao da je Minsk spreman preko svoje teritorije dopustiti tranzit ukrajinskog žita do luka u Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji ili na Baltiku, ako preko tih luka bude mogla izvoziti bjelorusku robu.

Putin je rekao da će se problemi na globalnom tržištu pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija ruskim proizvođačima gnojiva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas