Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Vlasnici više nekretnina plaćat će veći namet

Preporučeno

Naglasak će biti stavljen na efikasno upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, s ciljem povećanja prihoda od imovine.

Vlada Republike Srpske planira uvesti značajne promjene u oporezivanje nekretnina, s naglaskom na vlasnicima više stanova i kuća. Prema programu ekonomskih reformi od 2024. do 2026. godine, najavljuje se analiza i prilagodba visine poreznih stopa za porezne obveznike s više nekretnina u poređenju s onima koji posjeduju samo jedan objekt za stanovanje.

Jedna od ključnih tačaka plana je uključivanje općina i gradova u proces popunjavanja fiskalnog registra nekretnina te utvrđivanja njihove stvarne vrijednosti. Očekuje se da će promjene rezultirati pravednijim oporezivanjem, pri čemu će vlasnici više nekretnina plaćati veće poreze. Ova inicijativa ima za cilj povećanje prihoda lokalnih zajednica i osiguranje transparentnog upravljanja imovinom.

Upravo se čita:  Nedim Sladić upozorava: Šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014. godine

Također, naglasak će biti stavljen na efikasno upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, s ciljem povećanja prihoda od imovine. Primjeri drugih zemalja u regiji ukazuju na to da strateško upravljanje imovinom može značajno utjecati na povećanje prihoda lokalnih proračuna.

 

Predsjednik Saveza općina i gradova RS, Ljubić Ćosić, podržava namjeru Vlade te ističe da će viša stopa poreza za vlasnike više nekretnina pomoći povećanju prihoda lokalnih budžeta. Uz to, naglašava važnost zaštite, popisivanja i kvalitetnog raspolaganja imovinom lokalnih zajednica.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas