Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Vlast odobrila subvencije za aviokompanije: Zbog ukidanja letova, drastično pao broj turista

Autor:BHRT

Preporučeno

Ove godine u Tuzli je oboren rekord u broju turista, međutim nakon ukidanja linija Wiz Aira on je drastično smanjen. Ukoliko potraje trenutno stanje, posljedice za turizam bi mogle biti velike.

Vlast u Tuzlanskom kantonu odobrila je izdvajanje novca iz budžeta kako bi subvencionirala aviolinije s Međunarodnog aerodroma Tuzla. Nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu, počeli su pregovori sa drugim aviokompanijama. Međutim, i dalje je sve na čekanju. U međuvremenu, sa smanjenjem broja linija, sve je manje i turista.

I dalje je neizvjesno hoće li i kada biti vraćene linije koje je operirao Wizz Air. Kako bi došlo do toga, iz Budžeta Tuzlanskog kantona je odobreno 2,5 miliona maraka, javlja BHRT.

„Međunarodni aerodrom je iskazao potrebu za subvencioniranjem letova sa našeg Aerodroma i Vlada se odazvala na način da smo obezbijedili sredstva kako bi realizovali mjere i prevazišli novonastale probleme”, kaže Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Upravo se čita:  Ovoj firmi u BiH ne fali radnika: Zatrpana prijavama za posao

„Očekujemo da će naredne sedmice proći sve propisane procedure i da ćemo moći da objavimo krajem naredne sedmice i iskreno se nadamo da će se javiti kvalifikovane kompanije i da nastavimo sa saobraćajem sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, barem ovaj dio koji je Wizz Air trenutno prestao da leti”, kaže Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Podsjećamo, nakon što je irska kompanija Ryanair početkom ljeta otkazala letove, uslijedio je novi šok. Wizz Air je ukinuo bazu i otkazao devet linija za najatraktivnije evropske destinacije.

Upravo se čita:  Od 15. juna: Izraelska aviokompanija uspostavlja sezonski let na liniji Tel Aviv – Sarajevo

„Trenutno imamo pokrivenu Njemačku i Švicarsku u ovom zimskom periodu od prvog novembra. U Švicarskoj je pokriven Bazel, a u Njemačkoj trenutno leti Dortmund i Memingen”, govori Halilčević.

Pregovori sa Air Montenegrom su u toku i traže se alternativna rješenja,a u opciji je i Ryanair koji bi mogao letjeti od ljeta.

„Naša intencija ide upravo ka tome da se mi unaprijed bojimo. Bojimo se budućih rezultata, obzirom da je i turistička zajednica Tuzlanskog kantona, koristeći kapacitete, resurs kakav je Međunarodni aerodrom Tuzla, bazirala i svoje programe i neke od strateških ciljeva upravo ka aerodromu”, kaže Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice Tuzlanskog aerodroma.

Upravo se čita:  Ovoj firmi u BiH ne fali radnika: Zatrpana prijavama za posao

Međutim, trenutno je neophodno rješavati zimski red letenja. Ove godine u Tuzli je oboren rekord u broju turista, međutim nakon ukidanja linija Wiz Aira on je drastično smanjen. Ukoliko potraje trenutno stanje, posljedice za turizam bi mogle biti velike.

Dok se nadležni nadaju da će javni poziv privući kvalifikovane aviokompanije, najveći problem je što se sve odvija sporo, a posljedice su već primjetne.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas