Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Vlasti SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji pomažu Miloradu Dodiku

Preporučeno

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD-a, na listi sankcija naći će se dvije osobe i čak sedam kompanija koje osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a uputio je poruku nakon što su jučer proširili crnu listu sa sedam kompanija i dvije osobe povezane sa porodicom Dodik.

-Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod Republike Srpske za vlastitu korist, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik Ministarstva.

U kratkoj izjavi, Miller poručuju da SAD “osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini”.

Upravo se čita:  Milorad Dodik i Dragan Čović Čović i Dodik pružili podršku Trumpu

-Milorad Dodik, stavljen na listu Sjedinjenih Američkih Država, iskoristio je svoj službeni položaj za gomilanje osobnog bogatstva kroz tvrtke povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. Igor i Milorad su izvršili svoju kontrolu nad visokim dužnosnicima vlade BiH kako bi manipulirali nacrtom državnog proračuna BiH kako bi se ugovor na državnoj razini mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan natječajnog procesa. Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o “razdruživanju” Republike Srpske od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u euroatlantskim institucijama, dodao je Miller.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

Proširena “crna lista”

Podsjetimo, OFAC je jučer objavio nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD-a, na listi sankcija naći će se dvije osobe i čak sedam kompanija koje osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Tu su Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a kada je riječ o firmama, to su: Infinity International Group, Infinity Media, K-2 Audio, Sirius 2010 i Kaldera Company.

Upravo se čita:  Helez se opet pravda: Nisam dao potpis, niti bih ikada dao, kvazi političari ubiru jeftine poene

Na listi je i Prointer, firma koja je povezana s Igorom Dodikom, kao i TV stanica UNA, također povezana s porodicom predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Podsjetimo, Igor Dodik je na crnoj listi OFAC-a još od 20. oktobra 2023. godine, kao i njegova sestra Gorica.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas