Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Voda s krova Historijskog muzeja sakuplja se u posudama

Preporučeno

Snijeg, kiša i minusi nanijeli su nove štete Historijskom muzeju BiH i Kinoteci BiH. Baš kao i prošle godine u ovo doba, kulturne institucije od državnog značaja bore se sa poplavama, a nacionalnom blagu koje čuvaju prijeti potpuno uništenje!

muzej 1
Mala pomoć

Na licu mjesta smo se uvjerili da je minuta do katastrofe i zaista je sramotan prizor koji smo jučer zatekli u Historijskom muzeju BiH – među vrijednim eksponatima postavljene su plastične posude u kojima se sakuplja voda koja se slijeva s krova. Još gora je činjenica da je slična situacija bila i prije godinu i da niko ni prstom nije mrdnuo – ni nadležna ministarstva kao ni menadžment Muzeja.

– Prošle godine smo dobili malu pomoć, 15.000 KM od Općine Novo Sarajevo, ali nije nam to mnogo pomoglo. Situacija je ista kao i prije godinu, ako ne i gora. Muzej je u sve većoj opasnosti od propadanja, pogotovo njegove stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo” i “BiH kroz stoljeća”- kazala nam je Alma Leka, kustosica Historijskog muzeja.
Ni u Kinoteci BiH situacija nije ništa bolja. Nemaju sredstava da poprave krov, a voda se stalno slijeva niz zidove. Hiljadama metara filmske trake igranih, a posebno dokumentarnih filmova koji svjedoče o svijetloj prošlosti bh. umjetnosti prijeti nestanak.

Upravo se čita:  Izbjegnite neugodnosti i kazne: Evo koliko hrane, mesa, alkohola i novca smijete ponijeti ako prelazite granicu

muzej 2
Loše stanje

– Još nismo ništa sanirali. Jedna soba je u veoma lošem stanju, voda se stalno slijeva i nefunkcionalna je do daljnjeg. Voda je curila i po podu i postoji mogućnost da dođe do urušavanja, jer zgrada datira iz 1882. godine. Dosta toga je poplavljeno, pokušat ćemo spasiti što više građe, mada teško, jer trebamo nove kutije, košuljice, mnogo toga, a mi jedva preživljavamo – kaže Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH.

Upravo se čita:  Pripadnica Oružanih snaga BiH zbog hidžaba mora napustiti posao: "Dovedena sam u situaciju da biram"

Uposlenici ove dvije institucije kažu da su nemoćni da bilo šta sami naprave. Obraćali su se svim ministarstvima, ali još nisu naišli na razumijevanje, a kamoli kakvu finansijsku pomoć.

muzej 3
NP Sarajevo: Problem kotlovnice

Narodno pozorište Sarajevo do sada nije uspjelo riješiti problem kotlovnice stare 30 godina za koju se više ni rezervni dijelovi ne mogu kupiti. Već odavno je neophodna nova kotlovnica za koju opet treba izdvojiti više od 300.000 KM, koje ova teatarska kuća nema.

– Do sada smo imali sreće da se nije desila neka havarija jer se radi o kotlovnici koja je realno mogla raditi 15 godina, a izdržala je 30! Imali smo sreće da nije bilo velikih minusa pa se možemo grijati smanjenim kapacitetom te ćemo valjda izdržati još koji mjesec – ističe Dario Vučić, direktor NP Sarajevo.

Upravo se čita:  Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: "Plata 2.000KM + bakšiš"

Posjetiocima hladno u Pozorištu mladih

Iako smo od nekih posjetilaca dobili informaciju da u nedjelju prije podne nije bilo grijanja u Pozorištu mladih u Sarajevu, uposlenici u ovoj teatarskoj kući to demantiraju.

– Možda dvorana nije bila dovoljno zagrijanja u vrijeme kada je predstava igrana pa je posjetiocima bilo hladno. Inače, nismo radili nekoliko dana pa treba neko vrijeme da se prostorije zagriju – kazala nam je sekretarica u Pozorištu mladih i dodala da oni imaju svoju kotlovnicu.

(Dnevni avaz)

Izdvajamo

Izdvajamo

U Srbiji ubijen brat ministra Vojina Mijatovića

U Beogradu je danas ubijen brat ministra u Vladi FBiH i potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića, saznaje se iz izvora...

Još vijesti za vas