Subota, 10 lipnja, 2023

Vojislav Blažević (53) osumnjičen za eksplozije u Zagrebu rodom iz Banje Luke (Foto)

Nemojte propustiti

Prema pisanju hrvatskih medija, 53-godišnji Vojislav Blažević porijeklom iz Banje Luke osumnjičen je za dvije eksplozije koje su se 9. i 11. januara dogodile u Zagrebu.

zagreb_2
Foto: Arhiv

Ovo je na današnjoj vanrednoj pres konferenciji potvrdio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Vitomir Bijelić koji nije želio otkriti identitet počinitelja.

Međutim, kako su već svi mediji zadnjih dana izvještavali, riječ je o Vojislavu Blaževiću.

Blažević za sada je osumnjičen i maksimalna kazna za djelo dovođenja u opasnost imovine i života općeopasnom radnjom ili sredstvom u Hrvatskoj iznosi pet godina.

Upravo se čita:  VSTV-u BiH status posmatrača u Evropskoj mreži pravosudnih vijeća

Kako Jutarnji.hr saznaje, Blažević odbija svaku komunikaciju s istražiteljima, a ujedno i hranu, dakle štrajka glađu, pa su njegovi motivi i razlozi za postavljenje eksplozivnih naprava i dalje tajna.

Na konferenciji je rečeno da se u oba slučaja radilo o improvizovanim eksplozivnim napravama, da su eksplozije proteklih dana bile prioritet postupanja policije, te da je policija dosad obavila razgovore sa više od 250 osoba i izvršila 25 pretresa.

Upravo se čita:  Danas bi mogao biti usvojen zakon kojim bi se ukinuo PDV na doniranu hranu

Ranije je istaknuto da eksplozije nisu upućivale na teroristički akt.

Prva eksplozija dogodila se 9. januara na željezničkoj pruzi u Podsusedu, a druga u noći između 10. i 11. januara na autobuskoj stanici na raskrsnici Aleje Bolonje i Gospodske ulice.

VojislavBlazevic

Prijatelji 54-godišnjeg osumnjičenika Vojislava Blaževića ne vjeruju da bi on mogao biti bombaš.

“Ja Voju znam dugi niz godina po letačkoj liniji i on je zadnja osoba u RH u koju bi upro prstom i rekao on bi mogao biti bombaš, ja to naprosto ne mogu vjerovati”, kazao je njegov prijatelj i meteorolog Nebojša Subanović.

Upravo se čita:  U Višegradu proglašeno stanje elementarne nepogode: Jaka kiša odnijela puteve i aktivirala klizišta

Dugi niz godina bavi bavi se paraglajdingom i od toga živi, a Subanović ga kaže nikad nije čuo da govori o politici, bombama i sličnom.

(Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo