Petak, 1 ožujka, 2024

Vojni analitičar: Ruske snage će moći djelovati još oko mjesec dana

Preporučeno

Na pitanje ima li šanse za pregovore, rekao je: “Nema šanse za pregovore barem idućih šest mjeseci. Putin pokušava podijeliti Zapad prijetnjama. Putin očekuje neke rezultate, minimalnu pobjedu i nada se da će se raspasti jedinstvo Zapada.”

Vojni analitičar Robert Barić gostovao je na N1 televiziji te komentirao situaciju u Ukrajini. Ocjenjuje da su obje strane u ratu iscrpljene.

“I ruska strana uči na pogreškama. Ofenziva koja je počela 18. travnja nije dala tražene rezultate, stalno je smanjivanje razine ruskih ambicija”, rekao je Barić i dodao:

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

“Rusi su se fokusirali na minimalistički cilj – zauzeti područje Luhanska i Severodonjecka. U idućih nekoliko dana Ukrajina će morati imati izbor – braniti ovaj dio ili se povući. U ruskoj vojsci postoji tradicija, snaga za dublje prodore s nekoliko divizija. Ovdje su snage manje”, rekao je.

“Ukrajinci se bore fantastično, ali su iscrpljeni”

“Rusi napreduju tako da ne izlaze iz topničke dometne potpore, to je sirijska taktika. Ukrajinci se bore fantastično, ali iscrpljeni su. Nema smisla da ih žrtvuju u Severodonjecku kao što su napravili s Mariupoljem. Ipak, ruski prodor je i dalje spor, to nije ni slika onoga što je radila Crvena armija.”

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Dodaje da u ruskim redovima nema kohezije, no i da objema stranama treba pauza.

“Moral ruskih snaga je ekstremno nizak”

“Ruske snage će, čini mi se, moći djelovati još oko mjesec dana. Iscrpljeni su. Tu nema kohezije, pitanje je koliko mogu trpjeti gubitke. Sad je naglasak na Donbasu, očito je cilj osvojiti kompletno Luhansk. Obje strane će morati napraviti pauzu. I moral ruskih snaga je ekstremno nizak. Izazov je za Rusiju koliko će im trebati za revitalizaciju jer ovo nije kraj”, navodi.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Na pitanje ima li šanse za pregovore, rekao je: “Nema šanse za pregovore barem idućih šest mjeseci. Putin pokušava podijeliti Zapad prijetnjama. Putin očekuje neke rezultate, minimalnu pobjedu i nada se da će se raspasti jedinstvo Zapada.”

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas