Subota, 20 srpnja, 2024

Von der Leyen poručila: Ima još prepreka, ali sam optimistična sam po pitanju BiH

Preporučeno

Također je naglasila da je važno raditi na jačanju demokratije, sigurnosti i prosperiteta u EU uoči predstojećih evropskih izbora, koji će se u Hrvatskoj održati 9. juna ove godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je optimizam u Splitu povodom budućnosti Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, uprkos preprekama koje još uvijek postoje.

Zahvalila je Hrvatskoj za snažno zalaganje u procesu približavanja zapadnog Balkana, posebno BiH, Evropskoj uniji, kao i za podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Na zajedničkom skupu EPP-a i HDZ-a, održanom uoči evropskih izbora, von der Leyen je naglasila kako Hrvatska igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU te da pruža snažan glas u pitanjima kao što su dekarbonizacija, digitalizacija i demografija.

Upravo se čita:  CIK kaznio još nekoliko stranaka: HDZ bez saglasnosti postavio stranački bilboard

Uz premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je istakao podršku Hrvatske u otvaranju pristupnih pregovora s BiH, von der Leyen je potvrdila važnost saradnje i međusobne podrške za stabilnu i prosperitetnu budućnost regije.

Također je naglasila da je važno raditi na jačanju demokratije, sigurnosti i prosperiteta u EU uoči predstojećih evropskih izbora, koji će se u Hrvatskoj održati 9. juna ove godine.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

Uz šetnju splitskom Rivom i kafu s kandidatima HDZ-a, von der Leyen se pridružila i predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto, kao i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, u cilju koordinacije i jačanja saradnje među državama.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas