Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Vond der Leyen: Ukrajina je bliža EU nego bilo koja zemlja Zapadnog Balkana

Autor:Patria

Preporučeno

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU, Von der Leyen je ukazala da je pristupni proces vezan za napredak.

U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku, izjavila je Ursula von der Leyen

Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

– Mi želimo Srbiju uz nas, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da ta zemlja dijeli naše vrijednosti, na primjer vladavinu prava i demokratiju, kao i da odbija rusku invaziju”, poruka je Von der Leyen u intervjuu austrijskim dnevnicima Wiener Zeitung i Kleine Zeitung.

Podvukla je da je spoljnopolitičko opredjeljenje kandidata veoma bitno.

– Naravno da očekujemo da svi vučemo istu stranu užeta, podvukla je predsjednica EK.

Upitana koliko je Zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine, i šta se može ponuditi tim zemljama, ona je ukazala da su gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine.

Upravo se čita:  Tužilašvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u predmetu ''Ikona''

– Nadam se da ćemo naći rješenje, da ćemo konačno moći da ispunimo naše obećanje i početi pristupne pregovore. BiH, na primjer, može odmah stupiti u pristupne pregovore kada ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje, rekla je ona.

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU, Von der Leyen je ukazala da je pristupni proces vezan za napredak.

– U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku, rekla je ona ukazujući da su Slovačka i Turska dobile status kandidata 1999., da je Slovačka preduzela sve da primjeni potrebne reforme, te je pet godina kasnije postala članica, a Turska je danas “udaljenija od članstva nego što je ikada bila”.

Von der Leyen je prenijela da je stekla utisak da su ukrajinske vlasti visoko motivisane i građani ujedinjeni oko želje da pristupe EU.

Upravo se čita:  Preživjeli smo tri najtoplija mjeseca u historiji, a novi problemi dolaze

– Žele potrebne reforme da primene što prije. Predsjednik Volodimir Zelenski mi je rekao da bi oni to uradili i ako ne bi bilo riječi o članstvu, zato što je to dobro za zemlju i demokratiju. To je i jedan od razloga zašto smo preporučili Vijeću EU davanje statusa kandidata, istakla je predsjednica EK.

Na konstataciju da su mnogi mišljenja da EU ne može savladati prijem tako velike, siromašne zemlje, bez reformi, rekla je da Unija mora definisati koje preduslove želi da stvori za potencijalne nove runde proširenja, dodajući da je tu, na primjer, pitanje jednoglasnosti.

Na pitanje šta ako vlade ne dogovore status kandidata za Ukrajinu, Von der Leyen je izrazila uvjerenost da će biti pozitivne odluke.

Upitana za austrijski predlog reforme pristupnog procesa, ona je podsjetila da je tek prije dvije godine taj proces reformisan.

– Naš prijedlog su prihvatili Parlament i Vijeće. Taj proces je modernizovan i ojačan. Sada imamo mogućnost kroz objedinjavanje postupaka da brže napredujemo, ili obratno, ako prepoznamo nazadovanje, da zatražimo preradu, rekla je ona.

Upravo se čita:  Ministar Ramo Isak o imenovanju svog sina za direktora KPZ Zenica: Kada se dogovarala većina neke pozicije su bile dogovorene

Na pitanje koliko je EU udaljena od sedmog paketa sankcija protiv Rusije, Von der Leyen je istakla da je Unija bila ekstremno jedinstvena i uspješna oko prvih šest paketa, koji koštaju nešto i samu Evropu, ali više koštaju Rusiju.

– Na primjer finansijski sektor. Ruska centralna banka mora skupo plaćati održavanje stabilnosti rublje. U privredi smo mnogo učnili u kontroli izvoza. Nedostajući dijelovi postaju u svim oblastima problem, ruski avioni ne mogu gotovo nigdje izvan zemlje slijetati, jer nedostaju certifikati. Dijelovi nedostaju i u željzničkom saobraćaju, u autoindustriji nedostaju komponente. Sada moramo pogledati da nema rupa, objasnila je ona.

Kada je riječ o energetici, prenijela je da EU ima planove za vanredne situacije za zimu, na kojima je radila od početka rata u Ukrajini.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo