Nedjelja, 21 travnja, 2024

Vozačke dozvole iz BiH nisu priznate u ovih 12 zemalja

Preporučeno

Vozačke dozvole BiH nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, na Kipru, Malti, Holandiji, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj, informacija je Ministarstva komunikacija i transporta u Vijeću ministara.

Iz Ministarstva navode da je Predsjedništvo BiH 17. maja prošle godine donijelo odluku o prihvatanju sporazuma između BiH i Španije o obostranom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, te da je na osnovu toga ovo ministarstvo uputilo drugoj strani poziv za organizaciju potpisivanja sporazuma, na koji se čeka odgovor.

Još 2013. godine pokrenuta je inicijativa za zaključivanje sporazuma sa Albanijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola i bili su zakazani pregovori za usaglašavanje njegovog teksta, ali ih je albanska strana otkazala neposredno prije dogovorenog termina sastanka.

Upravo se čita:  Na Bjelašnici jutros minus 6 stepeni: U BiH najavljen novi snijeg, evo kada se očekuje

Ovo pitanje ponovo je aktuelizovano 2022. godine kada je BiH proslijedila nacrt sporazuma, na koji se očekuje odgovor albanske strane.

Usaglašavanje sporazuma sa Italijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola traje od 2012. godine, ali do sada nije došlo do njega, napomenuli su iz Ministarstva.

Ministarstvo komunikacija i transporta u Vijeću ministara navelo je da je iniciralo zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Grčkom, Kiprom, Maltom, Holandijom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom, a usaglašavanje teksta sporazuma nije ni započeto jer ne postoji spremnost druge strane.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

BiH je inicirala i dopunu sporazuma sa Njemačkom kako bi se uz kategorije A i B omogućilo međusobno priznavanje vozačkih dozvola i za ostale kategorije bez polaganja teorijskog ili praktičnog ispita, na koju još nije dobijen pozitivan odgovor njemačkog nadležnog organa.

Kada je riječ o Sloveniji, iz ove zemlje ističu da slijede preporuke Evropske komisije koja je osnovala ekspertsku radnu grupu koja je sačinila spisak zemalja koje nisu članice EU za koje se preporučuje zamjena vozačkih dozvola za određene kategorije, ali BiH i još neke zemlje nisu na tom spisku, jer, kako je navedeno, nije bilo moguće pouzdano provjeriti ispunjenje zajedničkih dogovorenih kriterijuma.

Upravo se čita:  Bliži se 1. maj: Janje od 15 kilograma košta 345 KM!

Ministarstvo infrastrukture Slovenije obavijestilo je Ministarstvo komunikacija i transporta u Vijeću ministara da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti samo u slučaju da osoba iz BiH u Sloveniji ima uobičajeno prebivalište i na osnovu dozvole za boravak duže od godine, a da se u drugim uslovima može koristiti vozačka dozvola iz BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas