Utorak, 18 lipnja, 2024

Vučić i Kurti usvojili važnu odluku za Srbiju i Kosovo

Preporučeno

Obje strane prepoznale su pitanje nestalih osoba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti danas su, u okviru dijaloga pod okriljem EU, potvrdili važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i potaknulo trajno pomirenje i mir, priopćio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Upravo se čita:  Trojka podržava OHR: Pozivamo EU i druge partnere da nedvosmisleno stanu iza Visokog predstavnika

Obje strane prepoznale su pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istaknule hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju posljedica po pogođene obitelji i širu zajednicu.

Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestale osobe, kojom predsjedava Međunarodni komitet Crvenog križa, a kao znak njihove zajedničke riješenosti da se osigura punu implementacija obaveza u oblasti nestalih oblasti, dvije strane su usvojile Deklaraciju o nestalim osobama, dodaje se u priopćenju.

Upravo se čita:  Sud BiH više nema novca za advokate po službenoj dužnosti: Entitetske advokatske komore ogorčene

Beograd i Priština također su se obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sljedećem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na razini glavnih pregovarača.

Od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine zabilježeno je 6.065 slučajeva nestalih osoba, a od tog broja sudbina 1.621 osobe i dalje je nepoznata.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas