Srijeda, 29 svibnja, 2024

Vučić iz New Yorka: “Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava”

Preporučeno

Pitao sam se o čemu je riječ, a onda smo shvatili da su to dogovorili sa Amerikancima, Slovencima, Švajcarcima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz New Yorka gdje je jučer govorio u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Nakon toga imao je više bilateralnih sastanaka.

“Imali smo sastanak sa latinoameričkim i karipskim zemljama. To se pogrešno naziva brifingom, a to je razgovor sa prijateljima. Po prvi put mogu da govorim na ovakav način. Pokušali smo da objasnimo našu poziciju, da objasnim da Srbija iako mala zemlja i znamo da nemamo nikakve šanse, a pritisak se ovde pojačava i na zemlje koje su bile protiv”, rekao je on.

Biće borbe do poslednjeg dana, dodao je.

“U našoj misiji ovde sve pršti od energije. Oni koji podnose rezoluciju, najveće sile sveta, i koji vrše pritisak, imaće ozbiljnog protivnika u maloj zemlji koja se drznula da brani zemlju. Nemojte da donosite kolektivnu presudu, jer je upravo to što radite. To neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama. Naša je obaveza da branimo integritet srpskog naroda” rekao je Aleksandar Vučić govoreći o najavljenom usvajanju rezolucije o Srebrenici.

Upravo se čita:  Lagumdžija: Negatori genocida su mogli mnogo inteligentnije! Veliki broj suzdržanih su nama prilazili i izvinjavali se zbog pritiska

Što se tiče nastupa predsjednice Kosova Vjose Osmani koja je dovela žrtve silovanja srbijanskog režima na sjednicu UN-a, Vučić kaže:

“Pitanje Kosova je za zapadnu hemisferu rešeno još 2008. Evo 16 godina kasnije mi se i dalje nešto borimo. I oko Srebrenice je odluka doneta mnogo ranije. Ne znam kako i u Srbiji neki ne razumeju da bijemo tuđe izgubljene bitke. Videli ste juče kakvu su nameštaljku napravili. To je šokantno šta su uradili, pa su morali da lažu da su te žene, a žao vam je kad vidite silovane žene, ali vam niko nije rekao da će to uraditi. A onda shvatite da je to bila zamka, da ne možete da reagujete. Videli ste da nisu brinuli, već su bili veseli.

Upravo se čita:  Aleksandar Vučić na sjednici Generalne skupštine UN-a pozvao sve da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici: “Želim da skinem masku i lažna utvrđenja”

Pitao sam se o čemu je riječ, a onda smo shvatili da su to dogovorili sa Amerikancima, Slovencima, Švajcarcima. Ne zna se ko je bio odvratniji, Slovenci ili neki drugi. Ali i to smo izdržali, jer su pravda i istina na našoj strani. Kad je toliko toga na vašem tanjiru, a morate da razmišljate i o ekonomiji i napretku”, rekao je.

Upravo se čita:  Zastava susjedne Srbije u BiH: Načelnica općine u RS-u poslušala “naredbu” SNSD-ovske vlasti

Dodao je da je skeptik jer su, kako je kazao, pritisci sve veći.

“Bila je jedna zemlja koja je bila tvrdo protiv, a sada nam kažu da će ipak biti uzdržani. Mi smo zahvalni svima ko nam pomaže, ali najviše pomaže ugled Srbije. Mislite da će nas svi drugi zaštiti. Da, Nebenzja nas je podržao, uveren sam i da će Kina, ali ne potcenjujte naš ugled. Ima zemalja, i to ne malo, koje neće da glasaju za Rusiju, ali hoće za Srbiju. Svakako hvala našim prijateljima”, rekao je Vučić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas