Petak, 1 prosinca, 2023

Vučić: Mislim da je svijet na ivici svjetskog sukoba

- Protiv sebe imaju ne samo režim Kurtija, nego svi oni koji imaju zaštitu kosovske policije, koja nema tamo šta da traži... Problem je na terenu. Nama zamjeraju što nismo ispunili sporazum još iz 2011. godine - rekao je Vučić.

Preporučeno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u emisiji Jutro na TV Prva da misli da je svijet na ivici svjetskog sukoba.

– Imate prilično tešku situaciju u Ukrajini i sad je prilično jasno da će Zapad teško poraziti Ruse, kao što će Rusi teško poraziti Ukrajince. Van sukoba su ostali Kina i Amerika, ali Amerika nedvosmisleno pomaže Ukrajinu i Izrael. Bližimo se nažalost tome, ljudi i mnoge zemlje hoće drugačiji poredak u svijetu – rekao je on.

Vučić je rekao da cijeli svijet ide u lošem smjeru, prenosi Telegraf.rs.

– Zato nam treba sigurnost i stabilnost, da čuvamo svoju zemlju, a ne da je napadamo kao što neki rade – poručio je Vučić.

Upitan da li se može sačuvati sigurnost i stabilnost, a da Srbija ostaje na ovoj poziciji, on je rekao da to već uspijeva.

Upravo se čita:  Policajac se povrijedio otvarajući vrata na službenom autu, dobit će 5.000 eura

Dodao je da još ne može da zna da li će biti problema sa naftom i gasom.

– Da nam neko to ukine, mi imamo za više od 40 dana, bez ikakvih restrikcija. Što se gasa tiče, imamo 700 miliona kubnih metara u rezervama – rekao je Vučić i dodao da izbije Treći svjetski rat, da će Srbija imati dovoljno.

Komentarišući nedavna događaje u Banjskoj, rekao je da Srbija nije u lakoj poziciji, ali da nema razloga za brigu.

– Izgurat ćemo zemlju naprijed – rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna da ispunjava stvari koje se ne tiču priznanja Kosova i članstva u UN.

– Ali neko mora da formira ZSO, a Priština to ne želi, oni ne žele da formiraju ZSO. Albanci izmišljaju trik za trikom ne bili prevarili nekog u Evropi ili SAD – poručio je i rekao da se sve čini na štetu srpskog naroda na Kosovu.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

Vučić je rekao da iz mnogih zemalja postoje politički akteri koji ne žele da vide Zajednicu srpskih opština.

– Nije prošlo. Ne moram da govorim ko su te komšije. Svi znaju – rekao je on.

Vučić je ponovio da je Srbima na Kosovu mnogo teško.

– Protiv sebe imaju ne samo režim Kurtija, nego svi oni koji imaju zaštitu kosovske policije, koja nema tamo šta da traži… Problem je na terenu. Nama zamjeraju što nismo ispunili sporazum još iz 2011. godine – rekao je Vučić.

– Mi smo dovoljno odgovorni da zaštitimo svoju zemlju, uprkos brojnim naporima da se zemlja izoluje kako iz zemlje i inostranstva, što se nije dogodilo. Imali smo mnogo prijatelja. To nisu samo Mađarska, Slovačka i Rumunija, tu su i mnogi drugi. Uvijek će postojati naše komšije koji će bezuslovno, ma šta se događa biti protiv nas. Govorim o jednim našim komšijama koji čeznu da vide slabiju Srbiju – rekao je Vučić.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Upitan da li strahuje od eskalacije na Kosovu, Vučić je rekao da strahuje svaki dan.

– Nikad Srbija nije toliko jaka koliko bih želio da bude. Ni ekonomski ni vojno. Ja znam svaki nedostatak u smislu ljudstva, opreme, tehnike, svega što nedostaje u našoj vojsci. Ali isto tako znam koliko smo ispred u odnosu na prije 5, 10, 15 godina. Znam i da su mnoge zemlje u regionu bile ispred nas, sad su iza – rekao je Vučić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioneri u FBiH će dobiti penzije ranije nego inače, najviša iznosi 2.626, a najniža 538,27 maraka

Iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje potvrđeno je da će isplata penzija za novembar početi sutra, u...

Možda vas zanima i ovo